Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο σύστημα ειδώλου - αμφιβληστροειδούς (αριστερά), ένα αντικείμενο προκαλεί αλλεπάλληλες πυροδοτήσεις των υποδοχέων φωτός καθώς μετακινείται πάνω στον αμφιβληστροειδή, ενόσω το μάτι παραμένει σταθερό.

Αντίθετα, στο σύστημα ματιού - κεφαλιού (δεξιά), το μετακινούμενο μάτι διατηρεί το είδωλο ενός αντικειμένου σταθερό πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται κίνηση, επειδή ο εγκέφαλος ελέγχει τις ίδιες του τις εντολές προς τα μάτια για να μετακινηθούν.

Για να κρίνει αν ένα αντικείμενο κινείται, ο εγκέφαλος αφαιρεί τα σήματα από τα συστήματα ειδώλου - αμφιβληστροειδούς και ματιού - κεφαλιού με έναν από δύο τρόπους. Σύμφωνα με τη θεωρία πρόσθιας τροφοδότησης (πάνω) ένα αντίγραφο της εντολής από τα κέντρα κίνησης των ματιών δίνεται και προς τα κέντρα αντίληψης της κίνησης, έτσι που να περιμένουν τα παραπλανητικά σήματα και να τα ακυρώσουν. Σύμφωνα με τη θεωρία της ανατροφοδότησης προς τα πίσω (κάτω), οι υποδοχείς στους μύες των ματιών αντιλαμβάνονται το βαθμό μετακίνησης των ματιών και στέλνουν το αντίστοιχο σήμα «ακύρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ