Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Ούτε λεπτό αναμονή

Σ' εκείνους που χαρακτήρισαν «αντιδημοκρατικό» αλλά και ...ανεξήγητο το μπλοκάρισμα της έναρξης νέου «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, αλλά και γενικά όσους μιλούσαν για την περίοδο χάριτος που δήθεν δικαιούται η νέα κυβέρνηση, αναλαμβάνει να απαντήσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ: Οταν εγώ διεκδικούσα την εξουσία δε μιλούσα χωρίς στόχους, με ή χωρίς τη συνεργασία των «κοινωνικών εταίρων», εγώ έχω πρόγραμμα κι αυτό θα το εφαρμόσω!

Στην επισήμανση που επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ - ότι χρειάζονται «δομικές αλλαγές» στο Ασφαλιστικό - οι υπόλοιποι βουλευτές σημείωσαν πως αυτό το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί. Δηλαδή, να επιταχυνθούν: Η παράταση του εργασιακού βίου. Η ενίσχυση της αρχής του «παίρνεις όσα και εφόσον δίνεις» μέσω της επέκτασης των επαγγελματικών ταμείων και της εφαρμογής των τριών πυλώνων (σύνταξη - προνοιακό βοήθημα - επαγγελματική και αμιγώς ιδιωτική) Ασφάλισης της ΕΕ. Το πετσόκομμα των ΒΑΕ και των αναπηρικών συντάξεων. Η παραπέρα «αξιοποίηση» των αποθεματικών των Ταμείων μέσω του τζόγου.

Κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η νέα αντιασφαλιστική - αντεργατική επίθεση, το κεφάλαιο θωρακίζεται ιδεολογικοπολιτικά, εμπλουτίζει την επιχειρηματολογία του. Για παράδειγμα, προκειμένου να καθαγιαστεί το ιδεολόγημα της «ενεργού γήρανσης» ζυμώνονται από τα ΜΜΕ μέχρι και απόψεις που λίγο - πολύ καταλήγουν ως εξής: «Ας δουλεύουν οι εργάτες μέχρι τα βαθιά γεράματα, κάνει και καλό, βοηθάει να μη μένει ο εγκέφαλος σε αδράνεια και αχρηστία!». Για τα ίδια ΜΜΕ «χάνεται» ακόμα και ως είδηση το ότι οι εργάτες σε πολλούς κλάδους δεν προφταίνουν καν να συμπληρώσουν τα 60 τους χρόνια γιατί τους προλαβαίνουν οι επαγγελματικές ασθένειες. Παράλληλα, κανείς από τους «πύρινους» λόγους για τα ελλείμματα των Ταμείων δεν είναι εξίσου «πύρινος» για τα ψίχουλα με τα οποία πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα εργάτες που δούλεψαν σκληρά για χρόνια ολόκληρα, δεν είναι εξίσου «πύρινος» για το ότι 60% των συνταξιούχων παίρνουν μέχρι 600 ευρώ (εκτός από όσους είναι στον ΟΓΑ, εκ των οποίων 9 στους 10 παίρνουν 500 ευρώ)...

Οταν ο εργάτης είναι μέσα στην παραγωγή, ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με την πολύτιμη στήριξη όλων των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, διασφαλίζουν στο κεφάλαιο τους όρους που χρειάζεται για να τον ξεζουμίζει μέχρι όσο αντέξει. Ληστεύουν τον πλούτο που παράγει και, όταν πλέον ο εργάτης βγει στη σύνταξη, του αρνούνται ακόμα και ένα ποσό τέτοιο ώστε να μπορεί με αξιοπρέπεια να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του «κουβαλώντας» όσα βάρη φορτώνουν στην υγεία του χρόνια δουλειάς με εντατικοποίηση, άστατο ωράριο, μηδενικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, η μη τήρηση συχνά ακόμα και των ολιγόλεπτων διαλειμμάτων, κτλ.

Καμιά αυταπάτη λοιπόν: Αυτοί που έχουν δώσει ραντεβού την επόμενη Τρίτη (στη δεύτερη συνάντηση του νέου γύρου «διαλόγου») δεν πρόκειται να συζητήσουν ποτέ για να πάρουν οι εργάτες αυτό που δικαιούνται. Αυτό που θα κάνουν με κάθε ευκαιρία, είναι να σφραγίζουν κάθε φορά ακόμα μία σφοδρότερη αντιλαϊκή καταιγίδα. Αυτοί, λοιπόν, οι αντίπαλοι της εργατικής τάξης, προχωρούν καλά τη δουλειά τους. Ας κάνει κι η τάξη μας τη δική της. Ας ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ενίσχυση και οργάνωση της πάλης που θα της δώσει την εξουσία, έτσι ώστε ο κοινωνικός πλούτος να επιστραφεί επιτέλους στους ιδιοκτήτες του.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ