Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Αλματα υποταγμένα στην κερδοφορία

Στα 5,1 δισ. ευρώ θα φτάσει η φετινή αφαίμαξη των Ταμείων από τις φαρμακοβιομηχανίες. Το 2002 ήταν της τάξης των 2,4 δισ.

Τη θέση του ΚΚΕ, ότι «το φάρμακο γίνεται ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, που ελέγχουν πλήρως την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνησή του και τα οποία στηρίζει και υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως και προηγούμενα της ΝΔ», επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 5ο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις πολιτικές Υγείας.

Οπως προκύπτει ακόμα και από στοιχεία του ΙΟΒΕ - του μελετητικού ινστιτούτου των βιομηχάνων - οι φαρμακοβιομηχανίες κλιμακώνουν χρόνο με το χρόνο την αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων και του συνόλου των ασφαλισμένων. Οι δαπάνες των Ταμείων για φάρμακα, όπως σημειώθηκε στο συνέδριο, προβλέπεται ότι φέτος θα ανέλθουν στα 5,1 δισ. ευρώ, έναντι 4,5 δισ. το 2008. Πρόκειται για αύξηση κατά 12,4%, που έρχεται να προστεθεί στα άλματα των προηγούμενων χρόνων. Να σημειώσουμε ότι οι αντίστοιχες δαπάνες το 2002 ήταν της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ και μετά από συνεχείς αυξήσεις έφτασαν τα 4,04 δισ. ευρώ το 2007.

Οι φαρμακευτικές δαπάνες αποτελούν το 43,6% (2008) των συνολικών δαπανών Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και παρουσιάζουν αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2004 που αποτελούσαν το 33,5%. Οι 94 επιχειρήσεις φαρμάκων το 2007 είχαν μεικτά κέρδη 1,86 δισ. ευρώ έναντι 1,57 δισ. ευρώ το 2006.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες, αντί να πάρουν μέτρα περιορισμού της δράσης των φαρμακοβιομηχάνων, στην κατεύθυνση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, με ενιαίο κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων, με πρόσχημα τη συνεχή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, δρομολογούν το παραπέρα χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αποσιωπώντας παντελώς την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΕΦΕΕ), Διονύσιος Φιλιώτης, υποστήριξε, μιλώντας στοσυνέδριο, ότι «η δαπάνη για τα φάρμακα δεν είναι δαπάνη, αλλά ...επένδυση που δημιουργεί τεράστιες οικονομίες σ' όλα τ' άλλα σημεία του συστήματος Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ