Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Ξεθεμελιώνουν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση

Την κατάργηση της συνταξιοδότησης όπως τη γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα και μαζί όλων των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει μεθοδεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το «νέο μοντέλο», που βρίσκεται στα σκαριά και προωθείται μέσα από το «διάλογο - απάτη» που έστησε η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους, προβλέπει την καταβολή μόνο ενός ελάχιστου ποσού για σύνταξη, αφού πρώτα συμπληρωθεί τουλάχιστον το 65ο έτος της ηλικίας και από 'κεί και πέρα όλα επαφίενται στις αγορές.

Το «νέο μοντέλο» δεν αφήνει πέτρα πάνω στην πέτρα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας, μειώνονται οι συντάξεις, συρρικνώνονται οι παροχές, εξασφαλίζεται η μικρότερη χρηματοδότηση κράτους και εργοδοτών και μαζί με αυτά υπονομεύεται το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και οι αναπηρικές συντάξεις. Οχημα όλων των παραπάνω γίνεται η περίφημη «βασική σύνταξη», το σπάσιμο της δημόσιας κοινωνικής σύνταξης, όπως τη γνωρίσαμε, η εξάρτηση του ύψους των συντάξιμων αποδοχών από ολόκληρο τον εργάσιμο βίο, από την τύχη του να εργαστεί κάποιος και πόσο, τις συνολικές αποδοχές του άρα και τις εισφορές του, αλλά κυρίως την απόδοση αυτών των εισφορών από τις «επενδύσεις» που θα γίνονται μέσα από τα συστήματα της επαγγελματικής ασφάλισης στις χρηματαγορές.

Η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση πετιέται στον Καιάδα. Ολα ανατρέπονται ριζικά. Κανένας δε μένει εκτός των ανατροπών, αφού το σχέδιο προβλέπει σαρωτική ενοποίηση σε τρία Ταμεία κύριας σύνταξης και 5 - 6 Επικουρικά, τα οποία σύμφωνα και με εισηγήσεις που υπάρχουν θα μετατραπούν και αυτά σε επαγγελματικά. Δηλαδή, τα αποθεματικά τους θα καταλήξουν στα χρηματιστήρια, χωρίς να υπάρχει καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξης που θα δίνουν.

Ολα ρευστοποιούνται στο όνομα της δημοσιονομικής «σταθερότητας» και της «βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τα «τρία δεν» του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πιο βάναυση κοροϊδία. Η δήλωση του Α. Λοβέρδου σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «θα πάμε σε δύσκολα μέτρα... Οι προτάσεις που κάναμε εμπεριέχουν πολύ δύσκολα μέτρα...» επιβεβαιώνουν ότι έρχεται αντεργατικό τσουνάμι. Και οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμάζονται ακριβώς γι' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ