Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2009
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Προάγγελος άγριων περικοπών

Μέχρι και 1 δισ. ευρώ θα είναι οι περιορισμοί της πρώτης φάσης στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές Υγείας

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας θα εξαρτάται πια απ' τη δυνατότητα που έχει ο ασθενής να πληρώνει
Η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας θα εξαρτάται πια απ' τη δυνατότητα που έχει ο ασθενής να πληρώνει
Φαρμακερές για τα λαϊκά στρώματα είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εκδηλώθηκαν την περασμένη βδομάδα, καθώς ο - καθ' υπόδειξη και των Βρυξελλών - «εξορθολογισμός και το νοικοκύρεμα των δαπανών Υγείας» οδηγεί σε περικοπές παροχών, που σε πρώτη φάση υπολογίζονται 800 εκ. μέχρι και 1 δισ. ευρώ.

«Ηδη ασκούμε πολιτικές για τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα και θα ασκήσουμε πολιτικές δραστικού περιορισμού της σπατάλης για τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες...», αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές του διαβόητου διαλόγου για το Ασφαλιστικό, που συνεχίστηκε την περασμένη Τρίτη. Στη συνέχεια - και εν μέσω ανακοινώσεων των φαρμακοποιών για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων λόγω χρεών των Ταμείων - έγινε γνωστό ότι είναι έτοιμες οι διατάξεις για τη λίστα φαρμάκων και την εκχώρηση των νοσοκομειακών φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία. Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση για τη μεταφορά στα φαρμακεία δείχνει ότι θα έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, καθώς προβλέπει μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 13%, όπως δίνονται και στα νοσοκομεία. Ομως αφήνει στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας - που είναι η κύρια αιτία της εκτίναξης των φαρμακευτικών δαπανών - καθώς γι' αυτούς δεν αλλάζει τίποτε και το βάρος μετατίθεται στις πλάτες του μικρομεσαίου φαρμακείου, καταργώντας και τη Λιανική Τιμή, που είναι καθιερωμένη με αγορανομική διάταξη. Την ίδια ώρα, τα λαϊκά στρώματα εκτός απ' τους περιορισμούς στα φάρμακα θα έχουν και την ταλαιπωρία να εξασφαλίσουν τη συνταγή με τα φάρμακα της λίστας και μόνο...

Προάγγελος του «βασικού πακέτου»

Οι επιλογές αποτελούν πλευρές του λεγόμενου «βασικού πακέτου παροχών» για την Υγεία, την ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης, που θα παρέχεται με τη «σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές», σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου. Με βάση το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και όσες επεξηγήσεις έδωσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου οι ενιαίες τοπικές μονάδες θα αποτελούν μια «συνέργεια και δικτύωση όλων των δομών παροχής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Δηλαδή, από δημόσιους, δημοτικούς, ιδιωτικούς φορείς και με την εμπλοκή των ΜΚΟ, ενισχύοντας έτσι τη δικτύωση με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που θα σημάνει χαράτσια για τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι παλιότερο μνημόνιο μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του δήμου Αθηναίων, που διαθέτει μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων προσδοκά μέσα απ' τη σύμπραξη να εισπράττει και το δημόσιο νοσήλιο απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι υπηρεσίες αυτές πέρα απ' τον περιορισμένο και υποβαθμισμένο χαρακτήρα παρέχονται, ήδη, τμηματικά και έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς συνήθως βασίζονται σε προγράμματα με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αποτέλεσμα, πέρα απ' την υποκατάσταση της κρατικής υποχρέωσης για παροχή δωρεάν υπηρεσιών απ' το κράτος οδηγεί και σε διάσπαση της ενιαίου χαρακτήρα της ΠΦΥ, με αποτέλεσμα περαιτέρω παράδοση στην εμπορευματοποίηση.

Ετήσιο χαράτσι 722 ευρώ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων του κεφαλαίου που οδήγησαν τα λαϊκά στρώματα σε άγρια χαράτσια με κάθε μέλος των νοικοκυριών να πληρώνει 722 ευρώ το χρόνο για υπηρεσίες υγείας. Συνολικά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 39,7% - με μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 26,5% - με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στον κόσμο.

Αλλά και απ' το υπόλοιπο 60,3% που υπολογίζει ως δημόσιες δαπάνες ο ΟΟΣΑ μόνο το 30% καλύπτονται απ' το κράτος και 30,3% απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ