Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΟ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
Πρωτοβουλίες για ενημέρωση του λαού

Αγωνιστικές νομαρχιακές και δημοτικές παρατάξεις στη Θεσσαλία παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τις δράσεις τους το επόμενο διάστημα

Πρωτοβουλίες για ενημέρωση του λαού της περιοχής σχετικά με τις ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου, καθώς και για την οργάνωση κινητοποιήσεων με ανυποχώρητο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα να προχωρήσει κανονικά και να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο, παίρνουν οι αγωνιστικές νομαρχιακές και δημοτικές παρατάξεις στη Θεσσαλία.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν εκπρόσωποί τους - συμμετείχαν οι Μπ. Μπακούλας και Χρ. Χαλκιάς από τη Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία, (ΝΕΑΣ), Λάρισας, Β. Μπούτας, (ΝΑΣ Καρδίτσας), Θ. Ζαννιός, (ΝΑΣ Τρικάλων), Γ. Χαρμάνης, (ΝΑΣ Μαγνησίας), Χρ. Τέγος, (ΔΑΣ Καρδίτσας), Γ. Καΐκης, (ΔΑΣ Τρικάλων), Β. Ζωγράφος, (ΔΑΣ Λάρισας) - υπογράμμισαν ότι ο αγώνας για την εκτροπή του Αχελώου χρειάζεται να γίνει υπόθεση του μαζικού κινήματος, με την ενεργοποίηση των μαζικών φορέων των μικρομεσαίων αγροτών, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και την ανάπτυξη κοινής και πολύμορφης δράσης.

Η εκτίμηση που κάνουν οι εκπρόσωποι των αγωνιστικών κινήσεων είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει «ταφόπλακα στην εκτροπή του Αχελώου» και επικαλείται διάφορα προσχήματα και «κωλύματα» - όπως, π.χ., η «έλλειψη» μελετών, η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας κ.ά. - για να δικαιολογήσει και να «νομιμοποιήσει» την ακύρωση του έργου. Μιλάει καθαρά για «επανεξέταση του έργου» και για κάλυψη των αναγκών της Θεσσαλίας από «ίδιους υδάτινους πόρους», σε συνδυασμό με την κατάργηση δυναμικών καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι κ.ά, που τις ονομάζει «υδροβόρες».

Και τόνισαν πως το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην 30χρονη και πλέον «ιστορία» του Αχελώου, υπάρχει, τώρα, μια κυβέρνηση η οποία θέτει το έργο «από μηδενική βάση», αμφισβητώντας ακόμα και τη χρησιμότητά του, είναι μια πολύ αρνητική και άκρως επικίνδυνη εξέλιξη που πρέπει να «ξυπνήσει» και να ενεργοποιήσει τους πάντες.

Σημείωσαν, δε, ότι καθαρά και προκλητικά κατά της συνέχισης του έργου τάσσονται ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ και «Οικολόγοι - Πράσινοι», ενώ οι όποιες «αντιδράσεις» για την κυβερνητική στάση και μεθόδευση εκδηλώνονται από νομάρχες και δημάρχους, που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, είναι σε φραστικό και μόνο επίπεδο και δεν κινούνται στην κατεύθυνση οργάνωσης της λαϊκής πάλης.

Εξηγώντας το «γιατί» η κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να ακυρώσει την εκτροπή του Αχελώου, σημείωσαν ότι το έργο είναι ασυμβίβαστο με τον τρόπο ανάπτυξης που ακολουθείται στην ΕΕ, την οποία προωθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη χώρα μας και στηρίζουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Μια ανάπτυξη που οδηγεί στην παραγωγική συρρίκνωση και τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας, για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Αυτά τα μεγάλα συμφέροντα δε θέλουν ένα θεσσαλικό κάμπο με επάρκεια νερών και με δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, που είναι, εν δυνάμει, «ανταγωνιστές» τους.

Αναφερόμενοι στην αναγκαιότητα και στη χρησιμότητα του έργου, επεσήμαναν ότι αυτές αποδεικνύονται από συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες. Και υπογράμμισαν ότι η εκτροπή του Αχελώου δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τη Θεσσαλία - «κάποιους «ξεροκέφαλους» και «συμφερολάτρες» Θεσσαλούς, που χρειάζεται να καταλάβουν, επιτέλους, πως «ο μύθος του Αχελώου» τέλειωσε», όπως λένε μερικοί από τους πολέμιους του έργου - αλλά όλη την Ελλάδα, καθώς θα εξασφαλίσει:

  • Την άρδευση της διψασμένης θεσσαλικής γης και την κάλυψη των αναγκών νερού για βιομηχανική χρήση, για την τόνωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της ντόπιας παραγωγής, ώστε να αντιμετωπιστεί το διατροφικό πρόβλημα της χώρας.
  • Την ύδρευση πόλεων και χωριών, όπου, ήδη, διαφαίνεται ο κίνδυνος έλλειψης κατάλληλου πόσιμου νερού.
  • Την παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας και, μάλιστα, με περιβαλλοντικά κριτήρια, καθότι το νερό αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος, που λόγω της λειψυδρίας, έχει υποβαθμιστεί πολύ, με τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα που έχει κατέβει στα τρίσβαθα, καθώς και των επιφανειακών νερών, για την «ανάσταση» των «νεκρών» ποταμιών, όπως ο Πηνειός κ.ά. και την πλήρωση της λίμνης Κάρλας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ