Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Στυγνή εκμετάλλευση ανελέητο κυνηγητό

Η απάντηση πρέπει να είναι ο κοινός οργανωμένος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Eurokinissi

Η χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη βρήκε τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών της χώρας μας σε κατάσταση στυγνής εκμετάλλευσης. Χιλιάδες μετανάστες ζουν μια ζωή χωρίς αύριο εργαζόμενοι με ανύπαρκτα δικαιώματα. Εξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, σε «σπίτια» που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις, σε χώρους εργασίας - κάτεργα, οι μετανάστες στη χώρα μας βιώνουν καθημερινά τη διαχρονικά αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μια πολιτική η οποία, στην ουσία, βάζει τους μετανάστες σε ένα καθεστώς διαρκούς καταδίωξης.

Η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχει διακηρύξει ότι «πρώτα και πάνω από όλα θέλουμε να γίνουμε ισχυρά αποτρεπτικοί στους παράνομα εισερχομένους στη χώρα». Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής προωθείται η συγκρότηση ενός διακλαδικού οργάνου με τη συμμετοχή των αρχηγών της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού, των ΓΓ Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας, όπως και του διοικητή της ΕΥΠ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν «συνθήκες αποτροπής» ώστε να μη χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο αλλοδαπών. Στην πράξη αυτά τα μέτρα καταλήγουν σε απελάσεις, φυλακίσεις, εκδιώξεις και κατασταλτικά μέτρα κατά των μεταναστών.

Επίσης, ενισχύει τη συνεργασία της Frontex με τα ελληνικά σώματα ασφάλειας. Η Frontex αποτελεί μηχανισμό της ΕΕ με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ και την παρεμπόδιση εισόδου στην ΕΕ όσων μεταναστών και προσφύγων είναι ανεπιθύμητοι για το κεφάλαιο. Γι' αυτό έχει αποφασιστεί η ενίσχυση των επιχειρησιακών της δράσεων στα ευρωπαϊκά σύνορα σε συνδυασμό με την καταγραφή και ταυτοποίηση των αλλοδαπών που έρχονται χωρίς έγγραφα στην ΕΕ.

Οσον αφορά τη χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 40.000 αιτήσεις για χορήγησή του είναι σε εκκρεμότητα, ενώ στη χώρα μας χορηγείται σε ποσοστό 0,03%. Πέρσι στις χώρες της της ΕΕ υποβλήθηκαν 240.000 αιτήσεις ασύλου. Εξετάστηκαν οι 193.690 και απορρίφθηκε το 73% από αυτές.

Χτες, συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας για την εκπόνηση πρότασης για ίδρυση και λειτουργία «κέντρων καταγραφής και διαχείρισης μη νόμιμα εισερχομένων μεταναστών και συμπληρωματικές δομές φιλοξενίας» (screening center). Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, «στόχος μας είναι η λειτουργία του κέντρων να αρχίσει σταδιακά εντός του 2010. Στα κέντρα αυτά οι μετανάστες θα καταγράφονται, θα ταυτοποιούνται, θα εξετάζονται ιατρικά και στη συνέχεια θα διακρίνονται σε κατηγορίες και θα προωθούνται ανάλογα στην ενδοχώρα - οι αιτούντες άσυλο σε δομές που θα μας υποδειχθούν από την επιτροπή εμπειρογνώμων για το άσυλο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας κ.ο.κ. Οι υπόλοιποι θα απελαύνονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ