Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Με πολλά προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία

Με πολλά προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία από τους παρακαμπτήριους δρόμους της Εθνικής Οδού, ενώ στα Τέμπη, που θα είναι κλειστά τουλάχιστον για 1,5 μήνα, συνεχίζονταν και χτες οι πτώσεις βράχων, που την περασμένη εβδομάδα στοίχισαν μια ανθρώπινη ζωή.

Στο μεταξύ, τις διαχρονικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και της ιδιωτικής κοινοπραξίας, αναδεικνύουν ουσιαστικά οι πρώτες εκτιμήσεις της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέστησε το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΕΜΠ, αφού όπως επισημαίνει: «Η διακινδύνευση κατά τη διέλευση από την κοιλάδα των Τεμπών, υπήρχε ήδη από παλιά. Η αναπόφευκτη επικινδυνότητα, ως αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών είχε ήδη επισημανθεί στο παρελθόν σε διάφορες τεχνικές εκθέσεις - μελέτες», οι οποίες προφανώς, δεν ελήφθησαν υπόψη. Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι κραδασμοί των εκρήξεων για τη διάνοιξη της σήραγγας, λόγω απόστασης, δε φαίνεται να επηρέασαν το πέτρωμα, προσθέτουν ωστόσο ότι επιβάλλεται ο έλεγχος της ζώνης επιρροής και της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις.

Επισημαίνουν όμως ότι σε όλες τις περιοχές κατά μήκος της κοιλάδας των Τεμπών «η διέλευση ενέχει σχετικά αυξημένους κινδύνους» και επίσης ότι μια σειρά μέτρα για την άρση του φαινομένου (καθαίρεση βράχων, δικτυώματα αναχαίτισης κλπ.) «μειώνουν αλλά δεν εξαλείφουν τους κινδύνους». Τονίζουν μάλιστα ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των σηράγγων «η όποια διέλευση θα εμπεριέχει πάντα διακινδύνευση». Τέλος, ζητά να εξεταστεί πρότασή της για μετατροπή σε δρόμο του παλιού σιδηροδρομικού δικτύου ως προσωρινή λύση, που παρακάμπτει την περιοχή των κατολισθήσεων, είναι πιο σύντομη και τεχνικά μπορεί να υλοποιηθεί εντός μηνός.

Η ταλαιπωρία βέβαια τώρα για τους οδηγούς είναι μεγάλη, καθώς οι προτεινόμενες εναλλακτικές διαδρομές είναι επικίνδυνες, ακόμα και κάτω από καλές καιρικές συνθήκες. Η στενότητα και η κακοτεχνία των παρακαμπτήριων δρόμων, εγκυμονούν πολλούς κινδύνους όχι μόνο για τους οδηγούς αλλά και τους κατοίκους των περιοχών απ' όπου διέρχονται τα οχήματα. Στην Ελασσόνα, όπου και βρίσκεται ένας από τους παρακαμπτήριους, τα φορτηγά περνάνε μπροστά από σχολικό συγκρότημα που στεγάζει πέντε σχολεία της πόλης. Στον παραλιακό δρόμο Αγιοκάμπου, όπου δεν υπάρχει η απαραίτητη σήμανση, τα οχήματα διέρχονται από ρέμα, το οποίο πολλές φορές, όταν βρέχει μετατρέπεται σε ποτάμι από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων, ενώ σημειώνονται κατά καιρούς πολλές καθιζήσεις. Είναι χαρακτηριστικό τα παράδειγμα οδηγού φορτηγού με συρόμενο που κινούμενος στον παραλιακό έχασε τον προσανατολισμό του, φράκαρε και κατάφερε να απεγκλωβιστεί μετά από ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ