Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ιδια γεύση» για τον πολιτισμό

Αν και δεν περιμέναμε τον Θ. Πάγκαλο να μας το ανακοινώσει, το γράφουμε όπως το είπε κατά τη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου στον Ε. Βενιζέλο: «Είμαι σίγουρος ότι με ταχύτατους ρυθμούς... θα συνεχίσει (σ.σ. ο Ε. Βενιζέλος) το έργο που η κυβέρνηση έχει αναλάβει στον τομέα του πολιτισμού».

Το «έργο» της κυβέρνησης στον τομέα του πολιτισμού, το οποίο, βεβαίως, θα συνεχίσει ο Ε. Βενιζέλος, είναι γνωστό και δε χρειάζεται συστάσεις: Καθηλωμένα, σε άθλια ποσοστά, κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό (η μικρή αύξησή τους στον προϋπολογισμό του 2001 δεν αλλάζει αυτήν την πραγματικότητα), απαξίωση της ζωντανής, σύγχρονης, λαϊκής δημιουργίας έναντι της σκανδαλώδους «αρωγής» στον πολιτισμό των Μεγάρων Μουσικής, πραγματική «έφοδος» του κεφαλαίου στα πολιτιστικά πράγματα με κάθε τρόπο και σε όλο και περισσότερους τομείς κλπ.

Οι χτεσινές προσπάθειες του Θ. Πάγκαλου να επιδείξει έργο σε συγκεκριμένους τομείς του υπουργείου, μέσω μιας σύντομης αναφοράς, «σκόνταψαν» όταν πήρε το λόγο ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος, σε κάθε πρόταση, άφηνε να εννοηθεί ότι η απερχόμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ υλοποιούσε απλώς τις δικές του ιδέες...

Ανάμεσα στα πολλά, για τα οποία εμφανίστηκε περήφανος ο απερχόμενος υπουργός, ήταν η «εργασιακή ειρήνη» που αφήνει στο υπουργείο, μέσω 14 συμφωνιών με την ομοσπονδία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, την οποία και συνεχάρη για τη «συνδικαλιστική της ωριμότητα». Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πλέξει και το εγκώμιο των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, λες και δεν έκανε ποτέ, από το ίδιο βήμα, δημόσιες επιθέσεις σε αυτούς, με πιο χαρακτηριστική αυτή εναντίον των φυλάκων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Αναλόγως ενθουσιασμένος ήταν και για τα οικονομικά του υπουργείου και ειδικότερα για τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, από την οποία υποτίθεται ότι θα εισρεύσουν έσοδα στο ΥΠΠΟ ...αν το υπουργείο Οικονομικών τηρήσει τη σχετική συμφωνία.

Στο ίδιο, πανηγυρικό, ύφος κινήθηκαν και οι αναφορές του για μια σειρά ζητήματα, όπως η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, το νέο Μουσείο Ακρόπολης κ.ά., όπου κάθε ένα από αυτά αποτελούν και χαρακτηριστικά πεδία για τον τρόπο που ασκείται, αλλά και το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος απάντησε πως «ουκ ήρθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι», αφού «το έργο που έχει παραχθεί τους τελευταίους 7 μήνες είναι σημαντικό, συγκροτημένο και εμπεριέχει μια δυναμική». Για να προσθέσει ότι «χαίρομαι γιατί πολλά απ' αυτά που είχαμε ξεκινήσει, άλλα είχαμε εδραιώσει, άλλα είχαμε θέσει υπό δοκιμή, τα ξαναβρίσκω τώρα προωθημένα, άλλα σε ένα σημείο ώριμο, που θα μου επιτρέψει να δώσω άμεση συνέχεια»... Μετά από αυτό ακολούθησε μια παράθεση των όσων είχε «θέσει υπό δοκιμή», όπως η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, τα οικονομικά («έχω κι εγώ συμβάλει, ώστε να είναι αυξημένο το μερίδιο του Πολιτισμού στο Γ` ΚΠΣ») κλπ. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτωπα που έχουν ανοιχτεί από τους μαζικούς φορείς και που αφορούν από την Ολυμπιάδα μέχρι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα βρουν στο πρόσωπο του νέου υπουργού Πολιτισμού έναν συνεπή, ως προς τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί, πολιτικό αντίπαλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ