Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα Βραβεία Θεάτρου - Μουσικής

Η αριστοφανική «Ειρήνη» του Εθνικού Θεάτρου απέσπασε δυο βραβεία «Κάρολος Κουν» 2000(σκηνοθεσίας, ερμηνείας)
Η αριστοφανική «Ειρήνη» του Εθνικού Θεάτρου απέσπασε δυο βραβεία «Κάρολος Κουν» 2000(σκηνοθεσίας, ερμηνείας)
Στη, γεμάτη από επώνυμους ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων, αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, χτες το μεσημέρι απονεμήθηκαν για πέμπτη συνεχή χρονιά, τα ετήσια θεατρικά και μουσικά βραβεία της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών κριτικών, το διεθνές βραβείο «Θέσπις», το οποίο καθιέρωσε ο Δήμος Αθηναίων, σε αναγνώριση της προσφοράς ξένων δημιουργών στην προβολή του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, καθώς και τα αναβιωμένα από το δήμο Αθηναίων βραβεία «Κάρολος Κουν», τα οποία όλα αφορούν σε ελληνικό (αρχαίο ή σύγχρονο) έργο.

Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος της Ενωσης, μουσικοκριτικός Κώστας Χαραλαμπίδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία, αλλά και την καταξίωση των βραβείων της ΕΕΘΜΚ, στη συνείδηση των ανθρώπων του θεάτρου και της μουσικής.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν πρώτα (από τον δήμαρχο Δημήτρη Αβραμόπουλο) ήταν το «Θέσπις» 1999 στον διάσημο Γερμανό σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν, για τη σκηνοθεσία της αισχυλικής «Ορέστειας» και το «Θέσπις» 2000 στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Ταντάσι Σουζούκι, για το σύνολο της προσφοράς του στην ερμηνεία του Αρχαίου Δράματος.

Τα Βραβεία Θεάτρου 2000 απονεμήθηκαν στους: Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου της Ενωσης στον Παύλο Μάτεσι, για το σύνολο του δραματουργικού και μεταφραστικού έργου του, με αφορμή την έξοχη μετάφρασή του στο έργο του Χάρολντ Πίντερ «Νεκρή ζώνη», με το θίασο «Φάσμα» σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Η Τιμητική Διάκριση σε Θεατρικό Οργανισμό της Περιφέρειας, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο», για τη συνολική πορεία του και την καθ' όλα αξιόλογη παράσταση του γκολντονικού έργου «Φίλος, όχι αστεία» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Η Τιμητική Διάκριση Θεατρολογικού Συγγράμματος στον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ, Πέτρο Μαρτινίδη για τη μελέτη του «Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου (τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής του Θεάτρου στη Δύση)» (εκδόσεις «Νεφέλη»). Η Τιμητική Διάκριση Νέου Δημιουργού στον Στάθη Λιβαθινό για τη σκηνοθεσία του στο έργο «Φρεναπάτη» του Τόνι Κούθσνερ, με το θίασο «Δόλιχος».

Ο δραματουργός και μεταφραστής Παύλος Μάτεσις απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου 2000
Ο δραματουργός και μεταφραστής Παύλος Μάτεσις απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου 2000
Τα βραβεία «Κάρολος Κουν» είναι: Σκηνοθεσίας στον Βασίλη Νικολαΐδη για την αριστοφανική «Ειρήνη» με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο. Ερμηνείας στον Γιώργο Παρτσαλάκη για τον Τρυγαίο στην αριστοφανική «Ειρήνη» από το Εθνικό Θέατρο. Συγγραφής ελληνικού έργου στον Λένο Χρηστίδη για το έργο του «Δύο θεοί», με το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων μουσικής: Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής 2000 στην υψίφωνο Ιουλία Τρούσα για τις ερμηνείες («Γάμοι του Φίγκαρο», «Ρέα»« άριες των Μότσαρτ και Ροσίνι). Η Τιμητική Διάκριση Δισκογραφίας στην πιανίστα Δανάη Καρρά (για το δίσκο της με έργα Μητρόπουλου, Μ. Χατζιδάκι, Μέντελσον, Τσιμαρόζα). Η Τιμητική Διάκριση σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα δεν απονεμήθηκε. Η Τιμητική Διάκριση σε Μουσικό Οργανισμό της Περιφέρειας στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, για το σύνολο της προσφοράς του. Η Τιμητική Διάκριση σε Νέο Δημιουργό στον σολίστα κρουστών Νίκο Δεσύλλα (για τις σημαντικές επιδόσεις του).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το 10ο Θεατρικό Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» (2016-04-06 00:00:00.0)
Θεατρικά βραβεία κοινού (2007-11-09 00:00:00.0)
Βραβεία Μεσογειακού Φεστιβάλ Λάρισας (2005-04-05 00:00:00.0)
Βραβεία σε νέους δραματουργούς (2000-06-14 00:00:00.0)
Νέα βραβεία των κριτικών (1998-06-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ