Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Θέατρο
Πρωτοβουλίες και παραστάσεις του ΚΘΒΕ

Χ. Τσιτσάκης - Ελ. Καλλιγά στην παράσταση «Ο Παρασκευάς» από το ΚΘΒΕ
Χ. Τσιτσάκης - Ελ. Καλλιγά στην παράσταση «Ο Παρασκευάς» από το ΚΘΒΕ
Με Πρωτόκολλο συνεργασίας, που υπέγραψαν το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των κρατικών θεάτρων της Θεσσαλονίκης, των Τιράνων (Αλβανία), του Σαράγεβο (Βοσνία - Ερζεγοβίνη), της Σόφιας (Βουλγαρία), του Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία), του Ζάγκρεμπ (Κροατία), των Σκοπίων (ΠΓΔΜ), του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), της Λιουμπλιάνας (Σλοβενία) και της Κωνσταντινούπολης (Τουρκία), επισφραγίστηκε η απόφαση για την ίδρυση της Ενωσης Κρατικών Θεάτρων των Βαλκανίων. Εργο της Ενωσης θα είναι η προώθηση προγραμμάτων ανταλλαγών και συμπαραγωγών, αλλά και η ενημέρωση για τη σύγχρονη δραματουργία, την καλλιτεχνική και τεχνική εκπαίδευση.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Διαγόρας Χρονόπουλος, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, επισήμανε ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου θα πάρει σάρκα και οστά το όραμα της δημιουργίας της Ενωσης Κρατικών Θεάτρων των Βαλκανίων, και πρότεινε ως πρώτη μορφή υλοποίησης αυτής της συνεργασίας τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ Θεάτρου το φθινόπωρο του 2001 στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκίνησαν, στη Μονή Λαζαριστών - μικρό θέατρο, οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ με τον «Παρασκευά» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια ΧρήστουΜπρούφα, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Λάζαρος Ανδρέου, Στέλλα Καζάζη, Ελένη Καλλιγά, Δήμος Κουτρούλης, Χάρης Τσιτσάκης. Σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο, ο Παρασκευάς, άνεργος ηθοποιός, τρυφερός, επαναστατημένος και «με μια τρέλα μη αναστρέψιμη», συλλέγει τα κομμάτια της ύπαρξής του και ξεκαθαρίζει παλιούς λογαριασμούς. Η Μάνα, η ωραία Μαρία, το Μωρό που δε θέλησε ποτέ να γεννηθεί, ο Αλέκτωρ ο κομπιναδόρος και ένα κλειδωμένο μπαούλο που κρύβει την έσχατη λύση, συνθέτουν το ραγισμένο είδωλο ενός παράλογου κόσμου. Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, το νέο έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου μιλάει για την καταλυτική επίδραση του έρωτα πάνω στη σκοτεινή πλευρά της ζωής.

«Ο μαγικός αυλός» των Β. Α. Μότσαρτ - Ε. Σικανέντερ, παρουσιάζεται από την Παιδική σκηνή του ΚΘΒΕ, από την Κυριακή, στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, σε ελεύθερη απόδοση - διασκευή Ελένης Μαβίλη, σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, σκηνικά -κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη, μουσική διασκευή Γιώργου Κατσαρού, χορογραφίες Κατερίνας Ανδριοπούλου. Ο Πρίγκιπας Ταμίνο, η Βασίλισσα της Νύχτας, η όμορφη κόρη της Παμίνα, ο κακός δαίμονας Σαράστρο, ο αστείος Παπαγγένο, πρόσωπα από ένα μαγικό παραμύθι για την αγάπη, τη σοφία και τη νίκη του καλού ενάντια στο κακό. Μια θεατρική διασκευή του διάσημου μουσικού έργου του Μότσαρτ, σε μια παράσταση για παιδιά που αγαπάνε το θέατρο, τη μουσική, το χορό. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Αποστολίδου, Μαρία Γουσίου, Αννα Μανουσαρίδου, Γιώργος Ντουμούζης, Εύη Μέρμηγκα, Χρήστος Παπαστεργίου, Κυριακή Ρωμανού, Βασίλης Σεϊμένης, Αρετή Σελβεσάκη, Στέλλα Σμουλιώτη, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Τάσος Ψωμόπουλος, Αλεξάνδρα Μυλωνά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ