Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Απαντούν ενωμένοι στην κυβερνητική επίθεση

Ενωμένοι κι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τηνπολιτική «που υπονομεύει τα πτυχία, τη δουλιά και το μέλλον» τους, εμφανίστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι φοιτητές - εκπρόσωποι 18 Συλλόγων της Αθήνας, που την περασμένη Τετάρτη συγκρότησαν το Συντονιστικό Αγώνα Γενικών Συνελεύσεων. Οι φοιτητές ανακοίνωσαν χτες ότι θα πραγματοποιήσουν παμφοιτητικό συλλαλητήριο - διαδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου. Από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 27/11 θα προχωρήσουν σε νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις σχολές, ενώ την Κυριακή 26/11 θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα, πανελλαδική συνάντηση συντονισμού με εκπροσώπους από τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολών όλης της χώρας που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις.

Η ανάγκη συνολικής απάντησης στην επίθεση της κυβέρνησης που εξαπολύεται ιδιαίτερα στα μέτωπα της παιδείας, της υγείας και της εργασίας, σπρώχνει τους φοιτητές, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αιτήματα αιχμής στον αγώνα τους είναι η απόσυρση των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, η κατάργηση της οδηγίας 89/48, η απόσυρση του νομοσχεδίου για την υγεία και τις ιατρικές σχολές, ενώ παράλληλα απαιτούν να μην περάσουν οι νέες εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση και με τις οποίες θα κληθούν κι οι ιδιοι ως πτυχιούχοι να δουλέψουν αργότερα.

«Η ενότητα της επίθεσης (σ.σ. της κυβέρνησης) θα βρει απέναντί της την ενότητα των φοιτητών», τόνισε ο εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης του Παντείου και η εκπρόσωπος της Συνέλευσης της Φιλοσοφικής πρόσθεσε ότι «όταν θα πάνε προς ψήφιση τα νομοσχέδια, θα μας βρουν μπροστά τους, ενωμένους με τους καθηγητές, τους μαθητές και όλο το λαό, να διεκδικούμε τα δίκαιά μας». Θίγοντας πλευρές των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση, αναφέρθηκαν στην προσπάθεια υποβάθμισης των πτυχίων, που καταλήγουν να είναι απλά πιστοποιητικά παρακολούθησης σπουδών και αντέταξαν την απαίτησή τους «τα πτυχία να σημαίνουν δικαίωμα στην εργασία». Επίσης, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα τεράστια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζουν οι σχολές, ένα πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες, λόγω της υποχρηματοδότησης που συνεχίζεται.

Οι φοιτητές παρουσίασαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο για δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, όλη η γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα να είναι στο προπτυχιακό επίπεδο, να καταργηθούν τα μεταπτυχιακά ειδίκευσης και να υπάρχουν μόνο μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξης της επιστήμης. Ακόμα, αντιτάσσονται στην κατηγοριοποίηση των σχολών, ζητούν γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα και ασφάλιση.

Οι συνελεύσεις της Αθήνας που υπογράφουν το παραπάνω πλαίσιο είναι των σχολών: Φιλοσοφικής, Παντείου, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Οικονομικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, ΜΙΘΕ, Γεωπονικής, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών και ΤΕΜΦΕ, ενώ πρόσθεσαν ότι αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις έχουν παρθεί σε πολλές σχολές της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Κέρκυρας, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Αλεξανδρούπολης.

  • Την αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντί τους κατήγγειλαν στη χθεσινή συνέντευξη οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που μαζί με αντιπροσωπεία των φοιτητών ΙατρικήςΑλεξανδρούπολης και Πάτρας, πραγματοποίησαν το πρωί πορεία διαμαρτυρίας από τα Προπύλαια στο Υπουργείο Υγείας. Για άλλη μια φορά όμως, αντί του Υπουργού τούς υποδέχτηκαν στην οδό Αριστοτέλους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, «με ειρωνικό ύφος» σύμφωνα με τους φοιτητές, είπε ότι το νομοσχέδιο για την υγεία δεν πρόκειται να αποσυρθεί και ισχύουν όσα είπε ο Υπουργός Παιδείας για τα πτυχία τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βρέξει, χιονίσει, δε θα προχωρήσει» (2004-01-24 00:00:00.0)
Την Τρίτη το παμφοιτητικό συλλαλητήριο (2000-12-09 00:00:00.0)
Αντιπαλεύουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις υποβάθμισης των σπουδών τους (2000-12-06 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν ενάντια στην υπονόμευση των σπουδών τους (2000-11-28 00:00:00.0)
Πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στα αντι-ΕΣΥ σχέδια (2000-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ