Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιούνται για δεύτερη φορά

Αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. στα Προπύλαια. Συλλαλητήρια θα γίνουν  επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Χαλκίδα

Το δεύτερο συλλαλητήριο των μαθητών θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, το οποίο αποφασίστηκε σε κοινή συνεδρίαση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά. Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Κάλεσμα να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο απηύθυναν οι μαθητές σε γονείς, καθηγητές, εργαζόμενους, ώστε το αυριανό συλλαλητήριο να πάρει χαρακτήρα πανεκπαιδευτικού - παλλαϊκού. Ετσι, την περασμένη βδομάδα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζόμενων. Στη σύσκεψη μεταφέρθηκαν τα μηνύματα συμπαράστασης, συστράτευσης και αλληλεγγύης από τους εκπροσώπους προς τους μαθητές. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα συμμετέχουν με τρίωρη στάση εργασίας η Ε` ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η Β` και Γ` ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η ΕΛΜΕ Πειραιά. Επίσης, θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο γονείς, καθώς και εργατικά σωματεία.

Με πορείες, συγκεντρώσεις, αποχές θα συμμετάσχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις και οι μαθητές σε άλλες πόλεις. Καθημερινά συνεδριάζουν τα τοπικά Συντονιστικά των πόλεων, αλλά γίνονται και γενικές συνελεύσεις τμημάτων, αλλά και σχολείων ώστε να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ηδη αποφάσεις για κινητοποίηση έχουν πάρει τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων σε Ηράκλειο, Πάτρα και Χαλκίδα. Στην Πάτρα, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Ολγας και θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ στο Ηράκλειο το «ραντεβού» είναι στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κορνάρου. Στη Χαλκίδα οι μαθητές, με αποφάσεις 15μελών, 5μελών και συμβουλίων σχολείων, κλείνουν τα σχολεία και κατεβαίνουν σε πορεία από τα φανάρια της Χαϊνά στις 11 το πρωί. Στη συνέχεια πηγαίνουν στην Αβάντων όπου συναντούν τα υπόλοιπα σχολεία στη Νομαρχία στις 11.30 πμ και από κει πορεύονται ως το Εργατικό Κέντρο.

Σε σχετικό ψήφισμα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά αναφέρεται ότι το συμφέρον των μαθητών, των γονιών και των καθηγητών είναι «ένα μαχητικό παλλαϊκό μέτωπο παιδείας, ικανό να βάζει εμπόδια στα κυβερνητικά μέτρα μέχρι και την ανατροπή τους».

Οι μαθητές αγωνίζονται για ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα οράματά τους, που να τους δίνει γνώση και όχι απόγνωση, που να αναπτύσσει την κριτική ικανότητα και την προσωπικότητά τους. Επίσης, απαιτούν:

  • Κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών σε σχολεία, καθηγητές διορισμένους από την επετηρίδα, βιβλία σύγχρονα και κατανοητά που θα παρέχουν ολόπλευρη μόρφωση.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Αποσύνδεση του λυκείου απ' την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με:

- Κατάργηση των τεστ δεξιοτήτων.

- Κατάργηση των τεστ στην Α` Λυκείου.

- Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων σε Β` και Γ` Λυκείου.

- Κατάργηση των κατευθύνσεων.

- Επαναφορά των μετεξεταστέων.

  • Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, που θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή.
  • Σύστημα επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης, δημόσιο και δωρεάν για όλους μετά το 12χρονο.
  • 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία.
Στη Θεσσαλονίκη

Απέχουν από τα μαθήματά τους αύριο Τετάρτη οι μαθητές της Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. «Δε μας φοβίζουν οι απειλές και η τρομοκρατία τους. Τους τρομάζει η δική μας δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι και συντονισμένοι. Ο καθημερινός Μαραθώνιος σχολείο - σπίτι - φροντιστήριο των Ενιαίων Λυκείων και η εγκατάλειψη των ΤΕΕ αποδεικνύουν πόσο δίκαιος είναι ο αγώνας μας», τονίζεται σε ανακοίνωση του Συντονιστικού των Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης, που καλεί όλα τα μαθητικά συμβούλια και τις μαθητικές κοινότητες να προχωρήσουν σε αγωνιστικές αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό μαθητικό συλλαλητήριο.

Επίσης αύριο διοργανώνονται από τα Συντονιστικά των μαθητών κινητοποιήσεις στην Φλώρινα και την Κοζάνη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει επίσης αύριο στην Κ. Μαλακοπή η Ενωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών 4ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό να καταγγελθεί η αδιαφορία της κυβέρνησης και όλων των αρμόδιων τοπικών αρχών στο οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή. Στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. στην αλάνα Εφταλιώτου - Δοριλαίου, θα συμμετέχουν η Ομοσπονδία Γονέων Νομού Θεσσαλονίκης, Σύλλογοι Δασκάλων, οι Α`, Β` και Γ` ΕΛΜΕ κ.ά. Οπως τονίζεται στο κάλεσμα της Ενωσης, «ο δικός μας στόχος είναι:

- Να κτιστούν σχολεία στην αλάνα.

- Να αντικατασταθούν τα σχολεία αμιάντου άμεσα.

- Να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της περιοχής σε πρωινό κύκλο.

- Να αναβαθμιστούν οι υποδομές στα ΤΕΕ.

- Τα σχολεία να συντηρούνται σωστά, να φυλάσσονται, να έχουν ποιότητα, να είναι ανθρώπινα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες σε σχολεία και σχολές (2009-12-08 00:00:00.0)
Δε θα περάσει η τρομοκράτηση των μαθητών (2004-11-27 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν σήμερα για το δικαίωμα στη μόρφωση (2000-01-14 00:00:00.0)
Ολοι στους δρόμους σήμερα για την Παιδεία (1999-01-21 00:00:00.0)
Αγωνιστικός πυρετός στα σχολεία (1998-12-03 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση (1998-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ