Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεργασίες σε σχολεία και σχολές

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που θα γίνουν μεθαύριο, Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και άλλοι φορείς απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε μαθητή, φοιτητή, εκπαιδευτικό, εργαζόμενο να διαδηλώσει για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών, να περάσει στην αντεπίθεση διεκδικώντας τη ζωή που μας αξίζει.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη έχουν πάρει τα εξής σχολεία της Αττικής: 3ο Λύκειο Πετρούπολης, 1ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 3ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο Λύκειο Βύρωνα, 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα, 61ο Λύκειο Αθηνών, 40ό Γυμνάσιο Αθηνών, 4ο Λύκειο Αλίμου, ΕΠΑΛ Αλίμου, 3ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, 6ο Λύκειο Μενιδίου, ΕΠΑΛ Ωρωπού, Λύκειο Θρακομακεδόνων, καθώς και τα εξής σχολεία του Πειραιά: 6ο Λύκειο Τζαβέλα, 3ο Λύκειο Νίκαιας, 4ο Λύκειο Πειραιά, Λύκειο «Αγιος Παύλος». Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν νέες γενικές συνελεύσεις σε πολλά σχολεία, όπου οι μαθητές πρόκειται να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους.

Αποφάσεις για τις 10 Δεκέμβρη έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ Πειραιά, ΣΔΟ Πειραιά και ΣΓΤΚΣ, καθώς επίσης και το ΔΣ των σπουδαστών Μουσικολογίας και Ηχοληψίας του ΤΕΙ Ρεθύμνου και οι Επιτροπές Αγώνα Οικονομικού, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου.

Για μεθαύριο η Γ' Δυτική ΕΛΜΕ Αθήνας αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας και τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο, ενώ απόφαση συμμετοχής έχει πάρει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Παλαιού Φαλήρου, ενώ υπάρχει απόφαση συμμετοχής και από Επιτροπές Αγώνα Ωρομίσθιων - Αναπληρωτών.

Σε άλλες πόλεις

Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη, αποφάσισε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 8 σχολεία. Το Συντονιστικό καλεί τους μαθητές μέσα από γενικές συνελεύσεις ή συνεδριάσεις 15μελών μαθητικών συμβουλίων, σήμερα και αύριο, να αποφασίσουν κλείσιμο των σχολείων στις 10 και στις 17 Δεκέμβρη και συμμετοχή στις παραπάνω κινητοποιήσεις. Να μπουν στον αγώνα για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει, οργανωμένα, συντονισμένα, περιφρουρημένα, μαζί με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Την ίδια στιγμή με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλία και στην Κρήτη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, που θα γίνουν μεθαύριο στους νομούς των παραπάνω περιοχών.

Η συζήτηση και οι αποφάσεις που παίρνονται μέσα στα σχολεία, αντανακλά συχνά και τη γενικότερη αντιπαράθεση δυνάμεων που γίνεται τόσο στο μαθητικό κίνημα, όσο και γενικότερα στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, όπου μέλη του 15μελούς (κάποιοι απ' αυτούς μέλη της Ν. ΠΑΣΟΚ) είχαν έντονη αντιπαράθεση (έσκιζαν τα φυλλάδια, προπηλάκιζαν) με τους εκλεγμένους μαθητές του 15μελούς του 1ου Λυκείου, που διακινούσαν το πλαίσιο πάλης τους και στους μαθητές του Πειραματικού με το οποίο συστεγάζονται.

Τα αγωνιστικά ραντεβού που έχουν ήδη οριστεί ανά την Ελλάδα για μεθαύριο Πέμπτη, είναι:

  • Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.
  • Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το ΜΑΣ κάνει προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ.
  • Πειραιάς, στις 10.30, στην πλατεία Κοραή.
  • Πάτρα, στις 10.30, στην πλατεία Γεωργίου.
  • Κεφαλονιά, στις 11.30 το πρωί, κάθοδος όλων των σχολείων στο Αργοστόλι.
  • Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, στο 1ο Λύκειο.
  • Βόλος, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Τρίκαλα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.
  • Καρδίτσα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.
  • Ρέθυμνο, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο.
  • Χανιά, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
  • Στο Ηράκλειο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη με αφορμή και την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου. Στο συλλαλητήριο καλούν η Ομοσπονδία Γονέων Ν. Ηρακλείου, οι Ενώσεις Γονέων, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου και το ΜΑΣ Ηρακλείου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 10 Δεκέμβρη στο συλλαλητήριο, στις 17 στην απεργία (2009-12-01 00:00:00.0)
Κανένα σχολείο στις φιέστες της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας» (2005-12-06 00:00:00.0)
«Παρών» στο αγωνιστικό ραντεβού (2003-02-20 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται για δεύτερη φορά (2000-11-21 00:00:00.0)
Απ΄ άκρη σε άκρη συλλαλητήρια (1999-12-16 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις (1999-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ