Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Ξεκινούν στις 15 του μήνα οι εκπτώσεις

Με τους εμπόρους να μετρούν απώλειες μέχρι και 30% στον τζίρο τους στη διάρκεια των γιορτών σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο και χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για το επόμενο διάστημα, ανοίγει επίσημα στις 15 του μήνα η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, ωστόσο οι έμποροι, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι.

Τα πενιχρά εισοδήματα των νοικοκυριών, όπως έδειξε και η περίοδος των γιορτών, δεν επαρκούν για να «ζεστάνουν» τα άδεια ταμεία των μαγαζιών, ενώ τα πολυκαταστήματα πραγματοποιούν ήδη εκπτώσεις εν είδει προσφορών τις τελευταίες βδομάδες. Αξιοποιώντας τη διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης που εξακολουθεί να διατηρεί και η σημερινή, με την οποία καταργήθηκε η απαγόρευση διενέργειας προσφορών ένα μήνα πριν από την έναρξη των εκπτώσεων, τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες επεδίωξαν να καρπωθούν και το τελευταίο ευρώ που μπορούσαν να διαθέσουν τα νοικοκυριά μέσα στις γιορτές, πραγματοποιώντας προσφορές με τη «βούλα» του νόμου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην αγορά είναι ότι για τα μικρά καταστήματα η πτώση του τζίρου στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φτάνει μέχρι και 20% - 30% για είδη όπως τα ρούχα, τα παπούτσια και τα δώρα. Ακόμα και στα τρόφιμα καταγράφεται πτώση του τζίρου της τάξης του 5%, ένδειξη περιορισμού ακόμη και των ανελαστικών δαπανών από τους εργαζόμενους. Μικρότερες ήταν οι απώλειες στον κλάδο των παιχνιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ