Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αναδρομικό «δώρο» στους ιδιώτες

Μεγάλα δώρα στους ενεργειακούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με ντόπιες εταιρείες, προσφέρει η κυβέρνηση. Μετά το νομοσχέδιο, που θα τους επιτρέψει να εγκαθιστούν γρήγορα και εύκολα τις μονάδες τους σχεδόν παντού, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναπροσάρμοσε προς τα πάνω τις τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ προς το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Η αύξηση είναι 7,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά, για τα οποία έχει ήδη αναπροσαρμοστεί το τιμολόγιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αύξηση είναι ...αναδρομική, καθώς ισχύει από την 1/1/2009, με αποτέλεσμα οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ να έχουν να λαμβάνουν και από τις προηγούμενες συναλλαγές τους!!!

Η κυβέρνηση δικαιολογεί τα νέα υπερπρονόμια και τα χαριστικά μέτρα που υλοποιεί προς όφελος του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου, στο όνομα του ιδεολογήματος της «πράσινης ανάπτυξης». Με τη νέα ρύθμιση, έρχεται να ικανοποιήσει τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ που διαμαρτύρονταν για τις οικονομικές τους απώλειες, επειδή είχε μειωθεί η τιμή χονδρικής. Σύμφωνα με το νόμο, οι ιδιώτες απολαμβάνουν το προνόμιο της υποχρεωτικής απορρόφησης της παραγωγής τους σε υψηλότατες καθορισμένες τιμές. Στην περίπτωση που η χονδρική τιμή είναι μεγαλύτερη της προκαθορισμένης, τότε πουλάνε στη μεγαλύτερη τιμή.

Ο νέος τιμοκατάλογος έχει ως εξής: Για το διασυνδεδεμένο σύστημα, στα 87,85 ευρώ ανά MWh από αιολικά, υδροηλεκτρικά έως 15MW, γεωθερμία, βιομάζα, λοιπές ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης). Για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η τιμή είναι 99,45 ευρώ ανά MWh στις ίδιες κατηγορίες. Η ηλιακή ενέργεια για φωτοβολταϊκά μέχρι 5MW τιμολογείται στα 244,85 ευρώ ανά MWh για το διασυνδεδεμένο σύστημα και στα 264,85 ευρώ για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Για τα φωτοβολταϊκά άνω των 5MW οι τιμές είναι 264,85 ευρώ και 284,5 ευρώ, αντίστοιχα. Τέλος, στα 104,85 ευρώ ανά MWh τιμολογείται η ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτια αιολικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ