Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχείρηση παραπλάνησης της αγροτιάς

Οργιάζουν οι φήμες περί οικονομικών «πακέτων» παράλληλα με την ανακοίνωση της έναρξης του «κοινωνικού διαλόγου για την γεωργία»

Την στιγμή που οι μικρομεσαίοι αγρότες απ' άκρη σ' άκρη της χώρας ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και «πρασινογάλαζοι» αγροτοπατέρες, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς, να τους επιβάλλουν παθητική στάση, ώστε η κυβέρνηση να «περάσει» ανενόχλητη τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα. Ενώ το συνεπές αγροτικό κίνημα συντονίζει τα αγωνιστικά του βήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, η ηγεσία του υπουργείου προσφέρει... χάντρες και καθρεφτάκια στους «ιθαγενείς» και από κοντά οι ξεπουλημένες ηγεσίες, σπεύδουν να χειροκροτήσουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαδίδεται, ότι η αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από το 7% στο 11%, θα έχει αναδρομική ισχύ από τα τιμολόγια του 2009, άρα οι αγρότες θα «ωφεληθούν» περί τα 150 εκατ. ευρώ. Πέρα από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κάποια επίσημη ανακοίνωση, αλλά για «φήμη» που συντηρείται εντέχνως από τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό, ακόμη και αν ευσταθεί, το παραπάνω ποσό είναι τουλάχιστον εξευτελιστικό και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει την τεράστια χασούρα που είχαν οι παραγωγοί το τελευταίο διάστημα. Ετσι κι αλλιώς η μείωση των τιμών παραγωγού στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων φτάνει ακόμη και στο 50% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, άρα για τον μικροαγρότη η επιστροφή αυτή θα είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μερικά εκατοντάευρα και αν... Παράλληλα, διάφορα «παπαγαλάκια» μοιράζουν τα εκατομμύρια στα χωριά με την... σέσουλα, αναπαράγοντας άλλες φήμες που θέλουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στους αγρότες να μοιράζεται άμεσα και μάλιστα να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ...

Να και... «ομάδες εργασίας»

Στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου για την γεωργία» που έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου για το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη - «συμπτωματικά» οι ημερομηνίες συμπίπτουν με αυτές που ανακοινώθηκαν από την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την αγωνιστική κάθοδο της μικρομεσαίας αγροτιάς στους δρόμους - ανακοινώθηκε η σύσταση των δύο πρώτων «ομάδων εργασίας» που θα συνεδριάσουν στην έδρα του υπουργείου στην Αθήνα στις 7 και 8 Γενάρη. Η πρώτη ομάδα έχει ως θέμα «το μέλλον της κοινής αγροτικής πολιτικής και οι διαρθρωτικές πολιτικές» και η δεύτερη αφορά «την βιώσιμη διακίνηση και χρήση εισροών στην γεωργική παραγωγή». Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει εξαρχής δηλώσει την συμμετοχή της, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί έκπληξη μιας και εδώ και πολύ καιρό έχει «ξεκόψει» από τα πραγματικά συμφέροντα των φτωχών αγροτών.

Ανάμεσα στα θέματα της «ατζέντας» του διαλόγου είναι το μέλλον της ΚΑΠ, το μέλλον των γεωργικών ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), η πολιτική διαχείρισης της αγροτικής γης, η ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος κ.ά. Αναφορικά με την ουσία των τριών πρώτων θεμάτων οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό που απομένει είναι το ξεκαθάρισμά τους σε διαχειριστικό επίπεδο, σε επίπεδο κρατών - μελών. Το περαιτέρω τσεκούρωμα των αγροτικών επιδοτήσεων, η πορεία ιδιωτικοποίησης της ασφάλειας της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και του κεφαλαίου και τέλος η διαχείριση της αγροτικής γης, με τρόπο τέτοιο ώστε να ενισχύεται η συγκέντρωσή της σε λίγα χέρια, αποτελούν στρατηγικές επιλογές των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα. Τέλος, η «ανασυγκρότηση» του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, που επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που μάλιστα το θέτει ως βασικό θέμα του «κοινωνικού διαλόγου», καταδεικνύει την επιδίωξή της να αφοπλίσει πλήρως τη μικρομεσαία αγροτιά.

To συνεπές αγροτικό κίνημα από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την έναρξη του ψευτοδιαλόγου ως ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους μικρομεσαίους παραγωγούς, καθίζοντας στο ίδιο τραπέζι τους λύκους με τα πρόβατα, για να «συναποφασίσουν» ποιος θα ...φαγωθεί. Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι καπιταλιστές του αγροτικού τομέα συσσώρευσαν τεράστια κέρδη, την στιγμή που οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι έβλεπαν τα ήδη χαμηλά εισοδήματά τους να εξανεμίζονται και να ξεκληρίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Τώρα καλεί όλους τους «εμπλεκόμενους να μοιραστούν ισόποσα το βάρος της κρίσης», λες και οι μεταποιητές μοιράζονταν μαζί με τους μικροπαραγωγούς τα υπέρογκα κέρδη, κατά την περίοδο που προηγήθηκε της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ