Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Λειψές» εκλογές

Μόλις το 1/6 των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών ψήφισαν στη συνέλευση τής Ενωσης

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Σε περιπέτειες μπορεί να οδηγηθεί η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας, μετά τις εκλογές που διενέργησε η διοίκησή της - με τη συναίνεση των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - την προηγούμενη Κυριακή (12 Νοέμβρη), παρά τις αντιδράσεις πολλών συνεταιριστών που επισήμαναν ότι πρόκειται για παράνομες εκλογές, εφόσον κλήθηκαν παλιοί αντιπρόσωποι (που η θητεία τους είχε λήξει) να εκλέξουν νέα διοίκηση, χωρίς να έχουν διενεργηθεί εκλογές και ανάδειξη νέων αντιπροσώπων από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.

Ετσι, στην ουσία, μόνο οι αντιπρόσωποι 25-30 αγροτικών συνεταιρισμών - σε σύνολο 174 σε όλη την Εύβοια - εξέλεξαν νόμιμα τη νέα 7μελή διοίκηση της ΕΑΣ και τους 11 αντιπροσώπους για την ΠΑΣΕΓΕΣ, τον 1 για την «Ελαιουργική», τους 8 για τη «Σιτική», τους 2 για τη «Βαμβακουργική», τους 9 για την ΚΕΣΠΥ, τους 9 για την «Ξηροκαρπική» και τον 1 για την ΟΚΕ.

Εκτός αυτού, όμως, εμφανίστηκαν και φαινόμενα νόθευσης του εκλογικού σώματος. Οπως αποκαλύφθηκε, τουλάχιστον σε μια περίπτωση και καταγγέλθηκε κατά τη διαδικασία, δε βρισκόταν στον κατάλογο των αντιπροσώπων το όνομα του νόμιμα εκλεγμένου, πριν ένα χρόνο, αντιπροσώπου Θανάση Ευσταθίου, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τσαπουρνιάς, αλλά στη θέση του υπήρχε το όνομα του προηγούμενου, φίλα προσκείμενου στην πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης, αντιπροσώπου.

Απέναντι σ' αυτό το φαινόμενο οφθαλμοφανούς νόθευσης - ενδεχόμενος έλεγχος να έβγαζε κι άλλα - τόσο η απερχόμενη διοίκηση της ΕΑΣ Εύβοιας και ιδιαίτερα ο απερχόμενος πρόεδρός της, Στ. Μπαμπατσούλης, όχι μόνο κώφευσαν, αλλά έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν (!!!). Επικαλέστηκαν, δήθεν, ότι δεν είχαν σταλεί τα πρακτικά από τον συνεταιρισμό, αλλά ο ΑΣ Τσαπουρνιάς έχει στείλει τα πρακτικά των εκλογών εδώ και ένα χρόνο στο παράρτημα της Ενωσης, στην Ιστιαία κι αυτό μας το βεβαίωσαν κι άλλοι συνεταιριστές. Βέβαια, το αποτέλεσμα και οι «καρέκλες» είχαν μοιραστεί στην Ενωση, πριν από τις εκλογές της 12ης Νοέμβρη μεταξύ της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης της ΝΔ. Το ζήτημα ήταν, επειδή γνώριζαν το συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων και επειδή οι εκλογές στην ΕΑΣ - αλλά και στους πρωτοβάθμιους - έγιναν με το νέο νόμο 2810/2000 που προβλέπει ενιαίο ψηφοδέλτιο, να ελεγχόταν το εκλογικό σώμα.

Γι' αυτό, εξάλλου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν προσυμφωνήσει ότι θα γίνει μόνο εκλογική συνέλευση και όχι εκλογοαπολογιστική, μια κι έξω στις 12 του Νοέμβρη, όπως κι έγινε. Ομως, στην πρόσκληση που είχαν λάβει οι αντιπρόσωποι, γραφόταν επί λέξει, ότι «αν στις 12 Νοέμβρη δεν επιτευχθεί απαρτία, τότε η συνέλευση θα επαναληφθεί στις 19 Νοέμβρη». Ως εκ τούτου, πολλοί αντιπρόσωποι νόμιζαν ότι θα γίνονταν εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Ετσι, κυβέρνηση και κεφάλαιο με το νέο νόμο για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, άνοιξε το λάκκο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους εκατοντάδες χιλιάδες συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ οι συμβιβασμένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΕΑΣ και ΠΑΣΕΓΕΣ, βοηθάνε να μπει και η ταφόπλακα. Κι αυτό θα γίνει αν οι ίδιοι οι αγρότες δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράνομα τα «χαράτσια» της ΕΑΣ (2011-07-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την πολιτική της Διοίκησης (2005-12-02 00:00:00.0)
Ιδού τα «πειστήρια του εγκλήματος» (2000-02-06 00:00:00.0)
Ολοκλήρωσαν τα μαγειρέματα στην ΠΑΣΕΓΕΣ (1997-05-30 00:00:00.0)
Πλαστογραφούν τα εκλογικά αποτελέσματα! (1997-05-18 00:00:00.0)
"Αλλοιώνουν" τα αποτελέσματα στους συνεταιρισμούς! (1997-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ