Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΔΣ ΕΣΗΕΑ
Στην πεπατημένη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Επιασε δουλειά το - με συγκροτημένο προεδρείο πλέον - ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, για να αποδειχτεί, για άλλη μια φορά, ότι ο συσχετισμός δύναμης είναι αρνητικός για τους χιλιάδες εργαζόμενους δημοσιογράφους. Οτι το μόνο που ενδιαφέρει τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι πώς θα διαχειριστούν τα προβλήματα και ότι ήταν απάτη η πρόταση για αριστερό προοδευτικό προεδρείο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα, όπως οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό (στο στημένο «κοινωνικό διάλογο» προχτές τέθηκε θέμα κατάργησης των κοινωνικών πόρων, δηλαδή και του αγγελιόσημου), οι συνεχιζόμενες απολύσεις και η καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ομως, η πλειοψηφία του ΔΣ κινήθηκε στη γνωστή πεπατημένη και βέβαια αρνήθηκε τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία της 10ης Φλεβάρη.

Την επαπειλούμενη κατάργηση του αγγελιόσημου αντιμετώπισαν ως πρόβλημα συντεχνιακό, νομικό και τεχνικό και γι' αυτό αποφάσισαν να καλέσουν ειδικούς για να ...ενημερωθούν. Στο θέμα των χτεσινών απολύσεων σε ΘΕΜΑ FM και ΑΝΤΕΝΝΑ FM περιορίστηκαν σε μια 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη, με πλαίσιο «που θα το βρούμε στην πορεία». Στο θέμα της παρακράτησης από την εργοδοσία του «Κόσμου του Επενδυτή» των αυξήσεων των 10 πρώτων μηνών του 2009, για το οποίο το προηγούμενο διάστημα είχαν αναλωθεί σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, επικοινωνίες και επιστολές, απέρριψαν την πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για κήρυξη απεργίας, με την πρόφαση ότι θέλουν να «ακούσουν τη γνώμη των συναδέλφων».

Για την απεργία της 10ης Φλεβάρη η «Συσπείρωση» πέταξε την ιδέα, μήπως θα ήταν προτιμότερο η αντίδραση για τα παραπάνω να είναι μια «κεντρικοποιημένη σοβαρή κινητοποίηση» γενικά σε όλα τα Μέσα, την οποία «πιθανόν να τη συνδέσουμε με την απεργία της 10ης Φλεβάρη». Να μην επαναλάβουμε το λάθος που κάναμε στις 17 Δεκεμβρίου όταν συρθήκαμε πίσω από μια κομματική οργάνωση, είπαν οι «Δημοσιογράφοι». Η χιονοστιβάδα προβλημάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια επόμενη γενική απεργία, προτιμώ να απεργούμε κάθε μέρα σε ένα Μέσο όπου υπάρχει πρόβλημα, μέχρι να γίνει σαφές και ξεκάθαρο σε συναδέλφους που αντιδρούν ότι υπάρχει ολομέτωπη επίθεση από τους «πάνω» και οι «κάτω» να πάψουν να εθελοτυφλούν για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, είπε η «Αριστερή Οχθη». Αν κάνουμε μια γενική απεργία θα κρυφτούν αυτοί που φταίνε, συμπλήρωσε η «Ενότητα», παράταξη που, σημειωτέον, έκανε δημόσια αυτοκριτική γιατί υπερψήφισε την απεργία της 17ης Δεκέμβρη. Οσο για την ΚΕΔ είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση.

Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» επισήμανε ότι είναι σκόπιμος αποπροσανατολισμός η συζήτηση να περιορίζεται μόνο στον τρόπο της όποιας αντίδρασης και μάλιστα με το ψευτοδίλημμα «ή ξεχωριστές απεργίες, ή γενική» και τόνισε ότι επιβάλλεται η ΕΣΗΕΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση εργοδοτών, κυβέρνησης και ΕΕ σε όσα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Να πάψει να παρεμποδίζει και να εκτονώνει την έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζόμενων δημοσιογράφων. Να έχει στο επίκεντρο των αποφάσεων τις αγωνίες και τα συμφέροντα αυτών των δημοσιογράφων (άνεργοι, «μπλοκάκηδες», αμειβόμενοι κάτω από τις ΣΣΕ και όσοι εργάζονται σκληρά για να τα βγάλουν πέρα) και όχι τάχα συνολικά του κλάδου, όταν είναι γνωστό ότι σε αυτόν συγκαταλέγει και τα διευθυντικά στελέχη και εργολάβους της ενημέρωσης, ιδιοκτήτες Μέσων και εκδότες, οι οποίοι καθορίζουν τις τύχες των πρώτων. Επέμενε στην ανάγκη καθημερινής αντίδρασης με ουσιαστικό περιεχόμενο και συγκεκριμένους στόχους σε όσα Μέσα εκδηλώνονται προβλήματα (προτείνοντας να κηρυχθούν κινητοποιήσεις σε ΘΕΜΑ FM, ΑΝΤΕΝΝΑ FM και ΕΠΕΝΔΥΤΗ), εντάσσοντάς τες στο πλαίσιο ενός οργανωμένου και συντονισμένου αγώνα αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και συμμετοχής των δημοσιογράφων στην πανελλαδική απεργία της 10ης Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την απεργία στον Τύπο και τα ΜΜΕ (2016-04-21 00:00:00.0)
Οξυνση της αντιπαράθεσης (2010-01-30 00:00:00.0)
Εντείνονται τα προβλήματα (2010-01-21 00:00:00.0)
Προσφυγή ΣΚΑΪ για... ανασφάλιστους! (1997-05-07 00:00:00.0)
Μια καλή ευκαιρία (1997-01-08 00:00:00.0)
Σε ετοιμότητα για την υπεράσπιση των ταμείων (1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ