Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τροφοδοτεί τη συκοφαντία και την ποινικοποίηση

Στρατευμένος στο χτύπημα και την εκτόνωση των κινητοποιήσεων σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ

Motion Team

Να συκοφαντήσει και να στρώσει το έδαφος για την ποινικοποίηση του αγώνα της αγροτιάς επιχειρεί η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας τις απειλές και τις πιέσεις σε βάρος τους.

Το στίγμα των αντιδραστικών κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια σύσκεψης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. «Η κοινωνία βρίσκεται απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να ενεργοποιήσει τον άθλιο «κοινωνικό αυτοματισμό».

Στη διάρκεια της σύσκεψης (στην οποία συμμετείχαν οι Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Κ. Μπατζελή, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης) αποφασίστηκε ότι:

α) Δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα στους αγρότες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η κυβέρνηση επικαλείται τα «άδεια ταμεία» και την «οικονομική κρίση» τσακίζοντας ακόμα περισσότερο το εισόδημα του αγροτικού κόσμου.

β)Η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο 2010 σε μεγάλες «ανατροπές» στην αγροτική παραγωγή. Επί της ουσίας, θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις ευρωενωσιακές αντιαγροτικές κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Εντείνει την τρομοκρατία και τις πιέσεις

Γενικεύοντας το κλίμα τρομοκρατίας εναντίον της αγροτιάς, ο πρωθυπουργός υποστήριξε προκλητικά ότι «δεν υπάρχει λόγος γι' αυτές τις κινητοποιήσεις» και επικαλέστηκε «την εικόνα που δημιουργείται στο εξωτερικό ιδίως σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο» για την ελληνική οικονομία. Αναμασώντας τις αταξικές προσκλήσεις περί επίδειξης «εθνικής ευθύνης», ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουν να χτυπήσουν τον αγώνα τον αγροτών με την ελπίδα να τους σύρουν στον «κοινωνικό διάλογο».

Σ' αυτή την κατεύθυνση και σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τους αγρότες, ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να αξιοποιήσουν το «νέο της κυβέρνησης και τη διάθεσή της για αλλαγές που συμπεριλαμβάνονται και μέσα στο πρόγραμμά της». Να συνυπογράψουν δηλαδή στη φιέστα του του «κοινωνικού διαλόγου» στο Ζάππειο την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Το στόχο της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις είχε φροντίσει να δώσει από το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε μια κατάσταση, να εγκαλούμεθα από γειτονικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί εμποδίζουμε συμβατικές μας υποχρεώσεις, μία από τις οποίες είναι και η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες», υποστήριξε ο Γ. Πεταλωτής.

Ο ίδιος κάλεσε τους αγρότες «να σταματήσουν το κλείσιμο των δρόμων και κυρίως των συνόρων»και να προσέλθουν στο «διάλογο» με «αίσθημα ευθύνης», γιατί όπως ισχυρίστηκε πρέπει «να ανταποκριθούμε όλοι στις απαιτήσεις των καιρών, όλοι ανεξάρτητα από το δίκαιο ή μη των αιτημάτων μας»! Να γονατίσουν δηλαδή και να αποδεχτούν για πολλοστή φορά να φορτωθούν στις πλάτες τους τα βάρη της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Χτες, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα διαλυθούν τα μπλόκα και θα ανοίξουν τα σύνορα.

Στο πόδι ο κομματικός μηχανισμός

Η κυβέρνηση με τη συνδρομή και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τη «διάλυση» των μπλόκων με την άσκηση πιέσεων σε αγρότες που παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και κυβερνητικά στελέχη ήδη από προχτές βρίσκονται σε επαφές με «πράσινους αγροτοπατέρες», αναζητώντας τον «τρόπο» που θα τους επιτρέψει να υπονομεύσουν τον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Την «κοινή πρωτοβουλία» κυβέρνησης και κομματικού μηχανισμού για την υπονόμευση των αγροτικών κινητοποιήσεων, επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι «αυτή ήδη υλοποιείται από χτες (σ.σ. προχτές) και είναι στα πλαίσια της πορείας εξεύρεσης λύσης, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε ένα αίσιο τέλος».

Δηλώσεις κοροϊδίας

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση που έγινε στου Μαξίμου, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε υποκριτικά την κυβερνητική ...κατανόηση στα προβλήματα των αγροτών και μετέθεσε τα αίτιά τους στην κακοδιαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν έδωσε, βέβαια, καμία απάντηση για το πώς θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς. Ανέφερε πως η χώρα εκτίθεται στο εξωτερικό, κάνοντας και εξαγωγή του ...«κοινωνικού αυτοματισμού» και ξανακάλεσε τους αγωνιζόμενους αγρότες στον ψευτοδιάλογο που προγραμματίστηκε στις 25 και 26 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ