Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΕ - ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Κοινό σχέδιο για να χτυπήσουν λαϊκά κινήματα

«Συνεργασία», με μέθοδο και σχέδιο, των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η υλοποίησή της συζητήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν στο Τολέδο της Ισπανίας.

Οπως προκύπτει και από σχετική πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, η πολιτική ανταλλαγής πληροφοριών θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αρχών στο «έργο» τους. Ενα «έργο» το οποίο με πρόσχημα την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας ενισχύει τις πολιτικές καταστολής στο εσωτερικό των χωρών της ΕΕ. Αλλωστε η «τρομοκρατία» για τους καθεστωτικούς κύκλους της ΕΕ περιλαμβάνει ακόμα και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, αλλά και όσους αγωνίζονται κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της παγκοσμιοποίησης.

Ομως, από το 2001 και το 2002 η Europol (Γιούροπολ) σε συνεργασία με τις αμερικάνικες υπηρεσίες «αναμεταδίδει» προσωπικά δεδομένα που αποκαλύπτουν φυλή, πολιτικές απόψεις ή θρησκευτικά ή άλλα πιστεύω ή στοιχεία που αφορούν υγεία και σεξουαλική ζωή, με σκοπό «την πρόληψη, τον εντοπισμό, την καταστολή, την έρευνα και τη δίωξη κάθε συγκεκριμένης εγκληματικής ενέργειας». Σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εγκληματικές ενέργειες μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμα και λαϊκές κινητοποιήσεις.

Επίσης, από το 2006 Eurojust (Γιούροτζαστ) και Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανταλλάσσουν πληροφορίες για την... πάταξη της «διεθνούς τρομοκρατίας». Τον περασμένο Σεπτέμβρη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την κατάργηση της «βίζας» για τις ΗΠΑ, ψήφισαν νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα συγκροτηθεί βάση δεδομένων γενετικού χαρακτήρα και θα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών για πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για «τρομοκρατία». Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, θα διατίθενται 2 εκατ. ευρώ για 50.000 δεδομένα DNA κάθε χρόνο.

Στην άτυπη σύνοδο η ισπανική προεδρία πρότεινε, ανάμεσα στα άλλα, την υιοθέτηση μιας συνολικής προσέγγισης για τον ορισμό της εσωτερικής ασφάλειας, τη μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και την κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού μοντέλου ασφάλειας. Το κείμενο της ισπανικής προεδρίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το πρόγραμμα της Στοκχόλμης.

Το τελευταίο προβλέπει δέσμη μέτρων όπως είναι η ενδυνάμωση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, την επέκταση του φακελώματος με τη συγκρότηση του «ευρωπαϊκού προτύπου πληροφοριών», την ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών (Europol, Eurojust, Frontex), την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρωτοφανείς μηχανισμούς καταστολής και παρακολούθησης (εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια, χρησιμοποίηση δορυφόρων παρατήρησης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ