Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΖΑΠΠΕΙΟ
Η φιέστα εξελίχθηκε σε ... «παρωδία»

Ομως οι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς παραμένουν

Σε «παρωδία» εξελίχτηκε χτες ο ...«κοινωνικός διάλογος» για τη γεωργία που συνδιοργάνωσαν στο Ζάππειο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Η προγραμματισμένη αυτή εκδήλωση της ΟΚΕ, που η κυβέρνηση θέλησε να εμφανίσει ως κοινωνικό διάλογο και καλούσε τους αγρότες όλο το προηγούμενο διάστημα να συμμετάσχουν για να λυθούν - υποτίθεται - τα προβλήματά τους, αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων μια «φούσκα».

Η αγωνιζόμενη αγροτιά καλά έκανε και γύρισε την πλάτη της σ' αυτή την απάτη. Καλά έκανε χτες ευρεία αντιπροσωπεία του συνεπούς αγροτικού κινήματος και κατήγγειλε έξω από το Ζάππειο την όλη κοροϊδία και τις προσχεδιασμένες κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αλλά, στην έναρξη της φιέστας που διοργανώθηκε χτες ...ντράπηκαν, όπως φάνηκε, να δώσουν το «παρών» τους και οι εκπρόσωποι των εμποροβιομηχάνων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Το «παρών» βέβαια έδωσαν εκπρόσωποι των εποπτευομένων οργανισμών και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ και ελεγχόμενων οργανώσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων και η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών. Η ΝΔ έδωσε το «παρών» της διά του γραμματέα αγροτικού Κ. Κόλλια και του τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης Γ. Κασαπίδη. Ο πρώτος έκανε ομιλία και ο δεύτερος βλέποντας το φιάσκο, ανακοίνωσε ότι η ΝΔ αποχωρεί. Ετσι, από άλλα κόμματα έμεινε μόνο ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η Κ. Μπατζελή στην ομιλία της αναφέρθηκε στους 8 θεματικούς άξονες που είχαν προσχεδιαστεί, για να γίνει υποτίθεται ο κυβερνητικός κοινωνικός διάλογος. Ομως, και από τα χτεσινά λεγόμενα της Κ. Μπατζελή φάνηκε πως η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τα όσα σχεδιάζει και επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Κι όπως φαίνεται, το βασικό πλήγμα θα το δεχτούν οι μικροί και φτωχοί αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα, προκειμένου να επιβιώσουν. Εγινε αναφορά για παράδειγμα στη νέα ΚΑΠ και το ΕΣΠΑ. Και τα δύο όμως δεν αφήνουν να υπάρχει μέλλον για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Τέθηκε το θέμα της ανασυγκρότησης του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος. Αλλά οι προσχεδιασμένες προτάσεις πετούν εκτός αγροτικών συλλόγων τους φτωχούς και μικρούς αγρότες που έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα πάνω από 50%. Κι αυτό γίνεται στο πλαίσιο του αντιδραστικού σχεδίου «Καλλικράτης». Αναφορά έγινε ακόμα για την πολιτική διαχείρισης της αγροτικής γης, που στην πράξη σημαίνει πολιτική συγκέντρωσης και ενίσχυσης της συγκέντρωσης των χωραφιών των φτωχών και μικρών αγροτών, που οδηγούνται στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Αλλωστε, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου υπάρχει και το ερώτημα αν θα πρέπει να κοπούν οι επιδοτήσεις μέχρι 200 ευρώ ή μέχρι 400 ευρώ.

Στο πλαίσιο της πολιτικής δημιουργίας κυβερνητικών επικοινωνιακών εντυπώσεων πήραν επίσης το λόγο χτες, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, που έκανε και την αρχή. Ακολούθησαν: Η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, η οποία καταφέρθηκε ενάντια στα μπλόκα, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μικροκομματικών και συντεχνιακών διεκδικήσεων. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης που τα φόρτωσε στη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, ο οποίος ζήτησε να γίνει περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και αποδέχεται ήδη τα νέα χειρότερα μέτρα που έρχονται σε βάρος της αγροτιάς. Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γ. Γονιωτάκης που υποκλίθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης μπας και διατηρήσει κάποιο ρόλο, στα όσα αρνητικά θα φέρει ο «Καλλικράτης». Τέλος, ο Τ. Χανιώτης στέλεχος της Κομισιόν, αφού «παπαγάλισε» την αντιαγροτική ευρωπροπαγάνδα, ανέφερε ότι από το 2013 θα «αλλάξει το σύστημα πληρωμών ενισχύσεων». Λεπτομέρειες δεν ανέφερε, αλλά όπως συμπεραίνεται τίποτα δε θα είναι προς το καλύτερο. Κι αν δεν αντιδράσει δυναμικά η αγροτιά μπρος σε όσα σχεδιάζονται, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ