Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Ξεκοκαλίζουν το κρατικό χρέος

Στο άψε σβήσε «πρόσφεραν» στην κυβέρνηση 25 δισ. δισ. ευρώ. Στο 6,2% τα επιτόκια

Πακτωλό από τζάμπα χρήμα θα συνεχίζει να διοχετεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο προκειμένου στη συνέχεια να διευκολυνθούν και οι άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Συμπληρωματικά σε αυτή την προκλητική στήριξη κινείται και η Κομισιόν που για το τυπικό της διαδικασίας έδωσε παράταση, τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιούνη του 2010, και στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο εθνικό πακέτο με τα ακόμη 28 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες, διεκδικώντας για λογαριασμό και των άλλων μερίδων της κεφαλαιοκρατίας, αξιώνουν ακόμη περισσότερα. Ταυτόχρονα αξιοποιώντας με κάθε τρόπο την εφαρμοζόμενη πολιτική επιβάλλουν εξοντωτικούς όρους στον κρατικό δανεισμό φορτώνοντας στον προϋπολογισμό ακόμη υψηλότερα επιτόκια. Στο άψε σβήσε ντόπιες και ξένες τράπεζες προσφέρθηκαν χτες να δανείσουν με 5ετή διάρκεια την κυβέρνηση με το αστρονομικό ύψος των 25 δισ. ευρώ, με ποσό δηλαδή που ξεπερνά και το 10% του παραγόμενου ΑΕΠ! Από αυτά αποδεκτά έγιναν τα 8 δισ. ευρώ και τα επιτόκια απογειώθηκαν σε 6,2%, τρεις και πλέον εκατοστιαίες μονάδες πάνω από αυτά που δανείζονται τα ισχυρά κράτη της ευρωζώνης! Η κυβέρνηση είχε αναθέσει την κοινοπρακτική έκδοση - δηλαδή σε προσυνεννόηση - στις τράπεζες Εθνική, «Γιούρομπανκ», «Credit Suisse», «Deutsche Bank», «Goldman Sachs» και «Morgan Stanley», που αγόρασαν κρατικά ομόλογα είτε για δικό τους λογαρισμό είτε για πελάτες τους - μεγαλορεντιέρηδες. Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι οι προσφορές των 25 δισ. ευρώ καταδείχνουν τη «δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος για το 2010».

Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα «παρκάρουν» τα κρατικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα με συμβολικό επιτόκιο μόλις 1%, δηλαδή 6 και πλέον φορές κάτω από αυτά με τα οποία δανείζουν την κυβέρνηση...

Συνάντηση συνεργασίας με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας και τον επικεφαλής Γ. Προβόπουλο είχε χτες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Ανεπίσημα «διέρρεαν» ότι συζήτησαν τις ...δυσχέρειες στη χρηματοδότησή τους, που, τάχα, τους προκαλεί η...οικονομική αστάθεια. Εχοντας διασφαλίσει τους καλύτερους όρους στη πλάτες του κρατικού χρέους και των κρατικών προϋπολογισμών, ισχυρίζονται - προς τα έξω - ότι οι δυσχέρειες που τάχα αντιμετωπίζουν θα οδηγήσουν σε μείωση των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Επιχειρώντας να στηρίξουν τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς κάνουν λόγο και για φυγή καταθέσεων προς τις τράπεζες του εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ