Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα επιστολή Κεδίκογλου

Για «βάναυσο πλήγμα της νομιμότητας» κάνει λόγο σε επιστολή του προς το «Ριζοσπάστη» ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Κεδίκογλου, αναφερόμενος στον Ε. Γιαννόπουλο.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι αν και η δίκη Γιαννόπουλου - Κατριβάνου παραλλάχτηκε από πολλά ΜΜΕ σε «προσωπική αντιδικία» και «γραφικότητα», το θέμα είναι «θεσμικό και υποχρεωτικό να αποφανθεί η δικαιοσύνη». Ο Β. Κεδίκογλου αναπτύσσει εν συνεχεία την άποψή του, σημειώνοντας ότι η αναγνώριση με ΠΔ του Ε. Γιαννόπουλου ως «αντιστασιακού αξιωματικού» και η βαθμολογική του αποκατάσταση, δε συνοδεύτηκε από δημοσιοποίηση των στοιχείων με βάση τα οποία αναγνωρίστηκε και αποκαταστάθηκε. Και συνεχίζει ο Β. Κεδίκογλου: «Προ της δίκης απεκαλύφθη εξ εγγράφων ότι η αίτηση προς αναγνώριση περιείχε ψευδή στοιχεία και ως προς τους λόγους της αποστρατείας του και ως προς το διάταγμα που την επέβαλε. Το διάταγμα δεν ήταν αποστρατείας για τη συμμετοχή του στην αντίσταση ή για κοινωνικά φρονήματα, αλλά ποινή, κατόπιν γνωμοδοτήσεως Δευτεροβάθμιου Ανακριτικού Συμβουλίου "οριστικής απόλυσης διά βαρέα πταίσματα περί την υπηρεσίαν και πειθαρχίαν"».

«Η οριστική απόλυση - τονίζει ο βουλευτής - είναι ισοδύναμη με απόταξη, επιφέρει στέρηση βαθμού και ο τιμωρηθείς δε στρατεύεται. Την ποινή της οριστικής απόλυσης κατέστησε οριστική το ΣτΕ», ενώ ακολούθως η κυβέρνηση Πλαστήρα εξέδωσε το παραπάνω διάταγμα με το οποίο ακύρωσε όλα τα προηγούμενα διατάγματα αυτεπαγγέλτου διαθεσιμότητας, αυτεπαγγέλτου αποστρατείας αναδρομικώς από 5.2.48 και επέβαλε την οριστική απόλυση. Ο Β. Κεδίκογλου σημειώνει πως το διάταγμα αυτό (το οποίο παραθέτει στην επιστολή) «ουσιαστικά τελεσίδικη δικαστική απόφαση, είναι "ηυξημένης τυπικής ισχύος" και δεν ανακαλείται διά άλλου απλού διατάγματος. Ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να αναγνωριστεί και να αποκατασταθεί ο Ε. Γιαννόπουλος χωρίς την ανάκληση αυτού. Εν τούτοις εξεδόθη το ΠΔ αναγνώρισης και προαγωγής περιλαμβάνον και τον Ε. Γιαννόπουλο, χωρίς να ακυρώνει το παραπάνω ΦΕΚ 12.3.52, αλλά ούτε και την ποινή της οριστικής απόλυσης γενικώς». Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «επομένως το ΠΔ αναγνώρισης, αφού δεν καταργεί το ΒΔ της 12.3.52 είναι άκυρο τουλάχιστον προς τον Ε. Γιαννόπουλο». Συνεχίζει αναφερόμενος στην καταγγελία ότι βάσει εγγράφων ο Ε. Γιαννόπουλος «απέκρυψε το διάταγμα της οριστικής απόλυσης», που τον καθιστούσε ιδιώτη και εισέπραττε πολεμική σύνταξη.

«Με λίγα λόγια επλήγη βάναυσα η νομιμότητα» καταλήγει ο Β. Κεδίκογλου, συμπληρώνοντας πως «όλη αυτή η κατάσταση αποδίδει την εικόνα μιας πολιτείας η οποία επιεικώς δε μας περιποιεί τιμήν. Πολιτεία μη Κράτους Δικαίου». Καλεί, τέλος, η κατάσταση αυτή να λυθεί από τη δικαστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ