Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παιχνίδι με ... «πρόωρες εκλογές»

«Χείρα βοηθείας» στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα πλάτες στην κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει «ανενόχλητα» στην άμεση εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, δίνει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία επιμένει να επισείει το χαρτί των «πρόωρων εκλογών».

Αν και επισήμως η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει πάρει ανοιχτά θέση και να ζητήσει πρόωρες εκλογές, ωστόσο ηγετικά στελέχη της συνέχισαν και χτες να συντηρούν το θέμα, επιμένοντας ότι οι πρόωρες εκλογές πρέπει «να συμπεριληφθούν στη στρατηγική του κόμματος». Η Ρηγίλλης σκόπιμα βέβαια δεν αποσαφηνίζει τη θέση της και αφήνει το θέμα να αιωρείται, γιατί με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται οι επιδιώξεις της, οι οποίες αποσκοπούν τόσο στην άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση, εν ονόματι των γενικότερων συμφερόντων του συστήματος, να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της, όσο και στη συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων που μετά τις εκλογές έχουν περιέλθει σε κατάσταση διάλυσης. Πηγές από τη Ρηγίλλης δε διστάζουν να αναφέρουν ότι ο μόνος λόγος που δεν υποβάλλεται επίσημα το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ότι δεν μπορεί να το επιβάλλει. Αφηναν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, το αίτημα αυτό να διατυπωθεί από το βήμα του συνεδρίου και αφού μέχρι τότε έχει «καλλιεργηθεί το έδαφος».

Αυτό το στόχο επιδιώκουν τα στελέχη του κόμματος με τις δηλώσεις που έκαναν χτες. Ο Γ. Βουλγαράκης τόνισε (στον «Πλάνετ») ότι «η ΝΔ πρέπει να συμπεριλάβει στη στρατηγική της και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες» και δήλωσε ότι ο ίδιος θα «ζυμώσει» αυτή την άποψή του, γιατί «πρέπει να προχωρήσει». Ο γγ της ΚΟ Δ. Σιούφας, καλλιεργώντας το κλίμα για την «ωρίμανση» του αιτήματος, διαπίστωσε ότι «η κυβέρνηση σέρνεται κουρασμένη και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών», ενώ δίνει την εντύπωση ότι «βρισκόμαστε μόλις πριν ή μόλις μετά τις εκλογές». Από την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση δεν πάει καλά και μπορεί να μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές», αλλά «εμείς για να ζητήσουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει και να μπορεί να το επιβάλλουμε». Αντίθετα ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι «είχαμε πριν επτά μήνες εκλογές και πρέπει να το σεβαστούμε. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η χώρα θα πηγαίνει κάθε έξι μήνες για εκλογές». Ομως ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος όχι μόνο δεν αποδοκίμασε τα στελέχη που θέτουν ζήτημα πρόωρων εκλογών, αλλά αντίθετα σε χτεσινή του δήλωση επισημαίνει με νόημα ότι «ο κ. Σημίτης πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν ήρθε "για να μείνει", αλλά να εργαστεί για τα συμφέροντα του έθνους και των ελλήνων πολιτών».

Το κυβερνητικό επιτελείο βέβαια τρίβει τα χέρια από την «πάσα» της Ρηγίλλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιμετώπισε με έκδηλη ειρωνεία το θέμα: «Η ΝΔ ζητάει εκλογές; Φαίνεται πως αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ. Ελπίζω στο πρόγραμμά της, η ΝΔ να μη συμπεριλάβει και τη θέση να αλλάξουμε το λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ