Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφεση για την έκτακτη εισφορά

Εφεση άσκησε το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας (18440/09) που έκρινε αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά και υποχρέωνε τη ΔΟΥ Ψυχικού να επιστρέψει εντόκως την έκτακτη εισφορά των 10.000 ευρώ που είχε καταβάλει φορολογούμενος.

Τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου πρέπει να εκδοθεί με διαδικασίες εξπρές, δηλαδή μέσα σε δύο μήνες, μετά την παρέμβαση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλου.

Η έκτακτη εισφορά επιβλήθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 18 του νόμου 3758/2009 για τους φορολογούμενους που είχαν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ.

Στην έφεση το Δημόσιο για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ενώ υποστηρίζει ότι ο νομοθέτης με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς αποσκοπούσε στην επιβάρυνση των οικονομικώς ισχυρότερων.

Σε περίπτωση που τα δικαστήρια τελικά ταχθούν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου της έκτακτης εισφοράς η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τα εισπραχθέντα ποσά από τις έκτακτες εισφορές, ύψους αρκετών εκατ. ευρώ, επιβαρυμένα με τσουχτερό επιτόκιο, ύψους 6 έως 7,5% που είναι το επιτόκιο, το οποίο ισχύει για το Δημόσιο και συνήθως δέχονται τα Διοικητικά Δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ