Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ
Στα ... «μέτρα» του τα αντιδραστικά μέτρα
  • Οι επιχειρηματίες θέλουν να βγάλουν κέρδη από την κρίση
  • Μέτρα για την εποπτεία των τραπεζών ζητά το ΕΒΕΑ

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, επαινώντας τη «συνέπεια» της ελληνικής κυβέρνησης στην πορεία «εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας». Εναν εκσυγχρονισμό που θα πατήσει «επί πτωμάτων» (εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων) μόνο και μόνο για να ενδυναμώσει το ελληνικό κεφάλαιο, καθώς όπως ο ίδιος ο Δ. Δασκαλόπουλος σημείωσε, «η επιχειρηματική κοινότητα από καιρό πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή και έχει ιδιαίτερα αναδείξει τη σημασία του περιορισμού της κρατικής κυριαρχίας και του κρατικού παρεμβατισμού. Αυτό θα επιτρέψει στην επιχειρηματικότητα και στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν επιχειρηματικούς κινδύνους, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν ανάπτυξη».

Με τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος των μεγαλοεπιχειρηματιών επιβεβαίωσε περίτρανα ότι η κυβερνητική πολιτική μετρά χαμένους και κερδισμένους, παρά και ενάντια στις φραστικές κορόνες περί συλλογικών θυσιών. Και οι μεγαλοεπιχειρηματίες δηλώνουν ήδη κερδισμένοι, με διαθέσεις εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές που κυριαρχούν στον εργαζόμενο λαό, ο οποίος αγωνιά για το σήμερα και το αύριο. Ταυτίζοντας τον «κρατικό παρεμβατισμό» με οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να περιορίσει την ασυδοσία του κεφαλαίου και με τις κοινωνικές κατακτήσεις, ο Δ. Δασκαλόπουλος δεν περιορίστηκε σε αυτήν την αυθαιρεσία. Ισχυρίστηκε ότι η ανάγκη της αλλαγής, πέρα από το πώς εκφράζεται από τη συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, «συνειδητοποιείται από το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης», παρότι ξέρει ότι «η προσπάθεια προσαρμογής θα είναι επώδυνη».

Ωστόσο, η παρουσία του στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων, έδωσε την ευκαιρία στον Δ. Δασκαλόπουλο να μιλήσει συνολικά για την ΕΕ. Διαπιστώνοντας ότι «οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου δοκιμάζουν την ισχύ της ευρωζώνης», εκμεταλλευόμενες «την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, που επιτρέπει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, στοχεύοντας διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με αδυναμίες», ζήτησε οι «θεσμοί», όπως η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αποκτήσουν τα οικονομικά μέσα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Με απλά λόγια, ζήτησε νέα βάρη για τους εργαζόμενους, ώστε το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να ενισχύεται επιπρόσθετα, όταν οι «συνάδελφοι» από τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου «στριμώχνουν» το κεφάλαιο στην ΕΕ.

Το ΕΒΕΑ

Υποδείξεις για παρέμβαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απευθύνει προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, έχοντας δεδομένη τη συναίνεση των δύο κομμάτων στις αντιδραστικές - αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζονται.

Με επιστολή του προς τους αρχηγούς των παραπάνω κομμάτων, ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων απαιτεί τη συναίνεση για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε «δραστική μείωση του φόβου του πολιτικού κόστους και θα μετρίαζε τις όποιες αντιδράσεις». Πάντως, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνεται την ουσία της κρίσης που μαστίζει το σύστημα και την οικονομία του, αξιολογεί ότι η κρίση δεν τέλειωσε και πως η όποια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο επόμενο διάστημα θα είναι ασταθής και ευάλωτη.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ζητάει, παράλληλα, από την κυβέρνηση «να αναλάβει δράση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» και σ' αυτό το πλαίσιο να ζητήσει ο πρωθυπουργός την παρέμβαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ο Αντ. Σαμαράς την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την υιοθέτηση μέτρων ελέγχου και εποπτείας του τρόπου λειτουργίας των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο εργάτης έχει το δικό του Κόμμα (2012-04-26 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση με αφορμή τα επιμελητήρια (2012-02-07 00:00:00.0)
Αύριο η κινητοποίηση της ΠΑΣΥ (2011-11-03 00:00:00.0)
Τόνι Μπλερ (2004-07-25 00:00:00.0)
«Εθνικά συμφέροντα» ...βουτηγμένα στο αίμα (2002-08-11 00:00:00.0)
«Προοδευτικές παρεμβάσεις» οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ (2000-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ