Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Διαδήλωση ενάντια στην πείνα και την κατοχή

Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση σχεδόν ένα μήνα μετά το σεισμό
Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση σχεδόν ένα μήνα μετά το σεισμό
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η διαδήλωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή χιλιάδες σεισμόπληκτοι της Αϊτής διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διανομή των τροφίμων και κατηγορώντας τον δήμαρχο Lydie Parent της συνοικίας Petionville της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρες για διαφθορά. Οι διαδηλωτές - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - προειδοποίησαν παράλληλα την αστυνομία να μην επιτεθεί - όπως έχει κάνει κατά καιρούς με το πρόσχημα των λεηλασιών. Σημειώνεται πως έχει καταγγελθεί πως σάκοι ρυζιού που προορίζονται για διανομή στους σεισμόπληκτους πωλούνται στη μαύρη αγορά της πόλης.

Στο μεταξύ, στους 250.000 ανέβασε τον αριθμό των νεκρών του καταστροφικού σεισμού της 12 Γενάρη ο Πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ στις συνομιλίες του με ανώτατους αξιωματούχους της γειτονικής Δομινικανής Δημοκρατίας. Απεύθυνε παράλληλα έκκληση να βρεθεί λύση για την άμεση στέγαση των αστέγων που ξεπερνούν το ένα εκατομμύρια πριν ξεκινήσει η περίοδος των βροχοπτώσεων τον ερχόμενο μήνα.

Ο Αϊτινός δικηγόρος των 10 Αμερικανών - μελών της εκκλησίας των Βαπτιστών - που κατηγορούνται για απαγωγή 33 παιδιών, τα οποία σκόπευαν να διαθέσουν για υιοθεσία παρόλο που τουλάχιστον τα 20 απ' αυτά είχαν γονείς, απολύθηκε επειδή επιχείρησε να δωροδοκήσει δικαστικούς υπαλλήλους με σκοπό την απελευθέρωση των 9 από τους δέκα Αμερικανούς. Ο ίδιος, ωστόσο, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Από τη μεριά του, ο Μπιλ Κλίντον που έχει διοριστεί από τον ΟΗΕ «συντονιστής των προσπαθειών ανοικοδόμησης», ζήτησε από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Αϊτής να τα «βρουν» για την επίλυση της υπόθεσης, προβάλλοντας ...το επιχείρημα ότι μπορεί πράγματι οι Αμερικανοί να ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά.

Και ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ - που έχει αποστείλει ήδη 20.000 στρατιώτες σε ξηρά και σε θάλασσα, επιχειρώντας την επιβολή της πρωτοκαθεδρίας της - δηλώνει πως θα παραμείνουν (οι στρατιώτες) «όσο διάστημα αυτό θα είναι χρήσιμο», η Κούβα ανακοίνωσε την Κυριακή πως ξεκίνησε η λειτουργία της πέμπτης υπαίθριας κλινικής της κουβανικής αποστολής στην Αϊτή που βρίσκεται στην κοινότητα Arcahaie, περίπου 15 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, οι χώρες μέλη της ομάδας G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) ανακοίνωσαν πως θα ακυρώσουν κάθε διμερές χρέος της Αϊτής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί μετά τη λήξη της ανεπίσημης συνόδου στο Ικαλουίτ του Καναδά. Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της Αϊτής φτάνει τα 890 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία το 41% οφείλεται στην Αμερικανική Διακρατική Τράπεζα Ανάπτυξης και το 27% στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Τέλος, ελληνική αποστολή, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη έφθασε χτες στην Αϊτή με 50 τόνους ανθρωπιστικό υλικό και αναμενόταν να αναχωρήσει λίγες ώρες αργότερα με όσους Ελληνες πολίτες που ήθελαν να επαναπατριστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ