Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες δολοφονίες αμάχων

Η «απελευθερωτική» δράση των «Ράμπο» συνεχίζεται στα σύνορα με το Πακιστάν
Η «απελευθερωτική» δράση των «Ράμπο» συνεχίζεται στα σύνορα με το Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέο έγκλημα των αφγανικών αστυνομικών δυνάμεων, που συντάσσονται με την αμερικανο-ΝΑΤΟική κατοχή, σημειώθηκε το Σάββατο στην αφγανική πόλη Σπιν Μπολντάκ, της Κανταχάρ, το Σάββατο, με αποτέλεσμα πέντε παιδιά να χάσουν τη ζωή τους. Οι αστυνομικοί «νόμιζαν» ότι τα παιδιά που μάζευαν καυσόξυλα ήταν «αντάρτες των Ταλιμπάν» και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ο αστυνομικός διοικητής της πόλης, Αμπντούλ Ραζίκ, υποστήριξε πως οι αστυνομικοί κρατούνται και ανακρίνονται.

Την ίδια στιγμή διαταγή εκκένωσης έχει δοθεί για την περιοχή Μάρτζα της Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, λίγο πριν ξεκινήσει η μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων χρόνων που σχεδιάζουν οι κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις, με στόχο όπως αναφέρεται τη διάλυση ενός ακόμα προπύργιου των Ταλιμπάν. Η συγκεκριμένη επιχείρηση θεωρείται ως ένα τεστ για τις κατοχικές δυνάμεις και την εξέλιξη του πολέμου, αναφορικά με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης και της εξαγοράς των Ταλιμπάν από την εγκάθετη κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι ετοιμάζονται να επιστρατευθούν και τα 90 περίπου εργοστάσια στην περιοχή της Κανταχάρ, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί, εξαιτίας της ελλιπούς ηλεκτροδότησης της περιοχής. Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι αυτά θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή, ανεβάζοντας την αποδοχή της κυβέρνησης, προσεγγίζοντας μετριοπαθείς Ταλιμπάν και κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε σχέση με τους σκληροπυρηνικούς αντάρτες. Ωστόσο το πρόβλημα του ηλεκτρισμού δε θεωρείται αμελητέο και το σχέδιο δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί.

Στο μεταξύ ο αστυνομικός διοικητής της περιοχής Μπάλα Μουργκάμπ, του βορειοδυτικού Αφγανιστάν, συνελήφθη την Πέμπτη με την κατηγορία της διασύνδεσης με τους Ταλιμπάν και την παροχή σε αυτούς ευαίσθητων πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, από τις αφγανικές αρχές και κρατείται αντιμετωπίζοντας και κατηγορίες περί διαφθοράς.

Τέλος συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις και στο Πακιστάν, με τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι σε μάχες στην περιοχή Μπαχούρ, που ανήκει στις ζώνες των φυλών, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι φερόμενοι ως «αντάρτες των Ταλιμπάν». Ακόμα 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ δύο αντιπάλων ομάδων με αφορμή εδαφικές διεκδικήσεις τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πακιστανική περιοχή Γκουτζαράτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ