Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαβουλεύσεις για ενίσχυση προτεκτοράτου...

...και προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

BIENNH._ Kεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασε χτες στη Βιέννη η λεγόμενη «Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης» (ISG) για το Κοσσυφοπέδιο που δεν αναγνωρίζεται ούτε απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε απ' τη Σερβία καθώς έχει ως βασική αποστολή την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου Αχτισαάρι που προώθησε την μονομερή ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου πριν δυο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση θα συμμετείχαν οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών 25 χωρών μελών (ΗΠΑ, ισχυρές χώρες της ΕΕ κλπ.) και ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι. Βασικός στόχος της συνάντησης φέρεται πως ήταν η διεκπεραίωση των καθηκόντων του επικεφαλής του «Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου» (Ολλανδού διπλωμάτη) Πίτερ Φέιθ όσον αφορά τα συμφέροντα γνωστών ιμπεριαλιστικών κέντρων αλλά και η μεταβίβαση κάποιων εκ των εξουσιών που διαθέτει στην κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών, όπως η δυνατότητα να διορίζει τους διευθυντές των τελωνειακών, των φορολογικών αρχών και της Κεντρικής Τράπεζας. Αντίθετα η «ISG» θα εξακολουθεί να αποφασίζει τους επικεφαλής της Ελεγκτικής Επιτροπής και της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων. Επιπροσθέτως, στη συνεδρίαση κεντρικό ζήτημα αποτέλεσαν τα σχέδια «ενσωμάτωσης» των σερβοκατοικούμενων περιοχών του βορείου Κοσσυφοπεδίου στις αρχές των Αλβανών...

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο «ενσωμάτωσης» των σερβικών περιοχών που αντιστέκονται στην αρχή της Πρίστινας θα «εξυπηρετήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατικών θεσμών».

Ο Φέιθ, απ' την μεριά του, είπε πως, πρόκειται για «αποκατάσταση της κρατικής κυριαρχίας» στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου στο πλαίσιο «γενικής αποκέντρωσης, που θα εξαρτηθεί από το πώς θα γίνουν αποδεκτά τα μέτρα από την πλευρά των Σέρβων». Πρόβλεψε πάντως πως το εγχείρημα «θα χρειασθεί αρκετό χρόνο και δεν θα είναι εύκολο»...

Ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, δήλωσε αργότερα ότι στο προτεκτοράτο «δοκιμάζονται οι προσπάθειες της Ευρώπης για σταθεροποίηση των Βαλκανίων, την ενίσχυση της οικονομίας και τη μακροπρόθεσμη ένταξη της περιοχής στην ΕΕ».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μποζίζερ Ντέλιτς ξεκαθάρισε πως το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει ούτε την «ISG», ούτε φυσικά την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου θυμίζοντας πως τίποτε απ' αυτά δεν είναι αποφασισμένο απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Νωρίτερα, προχτές, ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Σερβία Βίνσεντ Ντέγκερτ πραγματοποίησε σειρά επαφών με Σέρβους αξιωματούχους δηλώνοντας ότι η όποια εκκρεμότητα μεταξύ Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί εμπόδιο για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Βελιγραδίου με τις Βρυξέλλες επειδή πρόκειται για «ξεχωριστές διαδικασίες» που θα πρέπει να προσεγγιστούν με «αποτελεσματικό τρόπο».

Στο μεταξύ, η Αγκυρα προσπαθεί να παίξει ρόλο «παράγοντα» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έχει συγκαλέσει για σήμερα (Τρίτη) συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Σερβία Βουκ Γέρεμιτς και της Βοσνίας_Ερζεγοβίνης Σβεν Αλκαλάι με κεντρικό θέμα συζήτησης «τις τελευταιες εξελίξεις στα Βαλκάνια». Αργότερα θα ακολουθήσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σερβίας και Βοσνίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ