Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» με αφορμή την απαγόρευση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην ιρακινή πολιτική σκηνή καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των σιιτικών παρατάξεων ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να άρει την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές περίπου 500 προσωπικοτήτων, στην πλειοψηφία τους σουνιτών. Η απαγόρευση είχε επιβληθεί από την Εκλογική Επιτροπή της χώρας με το πρόσχημα της σύνδεσης των υποψηφίων με το, εκτός νόμου πλέον, κόμμα Μπάαθ, επί εποχής Σαντάμ Χουσεΐν.

Την Κυριακή, χιλιάδες οπαδοί των σιιτικών κομμάτων διαδήλωσαν στη Βαγδάτη ζητώντας να ισχύσει η απαγόρευση, ενώ η κυβέρνηση Μάλικι ανοιχτά έχει επικρίνει την άρση της. Για το θέμα, είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, αργά χτες βράδυ, που αναμενόταν θυελλώδης. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια κοινά αποδεκτή λύση, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό, τα «κάστανα από τη φωτιά» θα κληθεί να βγάλει ειδική επιτροπή αποτελούμενη από δικαστές. Αυτό σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση στη διεξαγωγή των εκλογών, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 7 Μάρτη και ήδη έχουν αναβληθεί για πέντε μέρες.

Την έντονη δυσφορία τους για την εμπλοκή έχουν εκφράσει, με ποικίλους τρόπους, εκπρόσωποι των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων. Ο Αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ Χιλ είχε καλωσορίσει ανοιχτά την άρση της απαγόρευσης και τώρα εκφράζει εμμέσως φόβους για αναζωπύρωση της εσωτερικής θρησκευτικής έντασης. Οι δηλώσεις Χιλ προκάλεσαν την αντίδραση του κατά τα άλλα καλού συνεργάτη της κατοχής, πρωθυπουργού Μάλικι, ο οποίος κάλεσε το διπλωμάτη «να μην ανακατεύεται σε ζητήματα που δεν τον αφορούν».

Στο πλαίσιο, προφανώς, της νέας αυτής έντασης θα πρέπει κανείς να εντάξει και τη δολοφονία γυναίκας υποψήφιας με το σιιτικό κόμμα του πρώτου κατοχικού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι. Η δολοφονία σημειώθηκε από αγνώστους στο κέντρο της Μοσούλης.

Βολές κατά Στρο

«Εκπληκτος» δήλωνε, χτες, ο πρώην επικεφαλής της ειδικής ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ, από την κατάθεση του Βρετανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην ειδική εξεταστική επιτροπή για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Στρο εκεί υποστήριξε ότι «ενέκρινε την εισβολή στο Ιράκ ως προς τη συμμετοχή της Βρετανίας, βασιζόμενος στις εκθέσεις των επιθεωρητών, οι οποίοι ανέφεραν έλλειψη συνεργασίας, αδυναμία πρόσβασης σε τοποθεσίες για ελέγχους κλπ.». Ο Μπλιξ υπογράμμισε ότι ουδέποτε οι εκθέσεις της ομάδας του, τουλάχιστον την επίμαχη χρονική περίοδο, δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο και ότι ποτέ δεν παρατηρήθηκε έλλειψη συνεργασίας από το προηγούμενο καθεστώς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιματηρές μάχες στο Σαντρ Σίτι (2008-04-30 00:00:00.0)
Νέες αντικατοχικές επιθέσεις (2007-06-30 00:00:00.0)
Σφαγές και φήμες περί χούντας (2006-08-23 00:00:00.0)
«Προσπαθούν» οι επιθεωρητές (2003-02-08 00:00:00.0)
Αρχίζουν, ξανά, οι επιθεωρήσεις (2002-11-27 00:00:00.0)
Επέστρεψαν οι επιθεωρητές (2002-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ