Κυριακή 21 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Το νερό είναι φυσικός πόρος ζωτικής σημασίας

Η αγροτική παραγωγή κατά μήκος του Εβρου κατεστραμμένη. Το ίδιο και λίγο έξω από τα Τρίκαλα. Στην Καστοριά η λίμνη ανέβηκε στην πόλη, ενώ ακόμη και στον Πηνειό της Πελοποννήσου το νερό έφτασε από ευλογία να αντιμετωπίζεται ως κατάρα. Εκατομμύρια τόνοι νερού χάνονται τελικά στη θάλασσα, αφήνοντας πίσω τους καταστροφή. Είτε γιατί όταν βρέχει έχουμε πλημμύρες, είτε γιατί σε «στεγνές» περιόδους λείπουν εκείνα τα έργα που θα συγκρατήσουν το νερό.

Κι όμως το νερό είναι ευλογία. Μια ματιά στο χάρτη μας δίνει πάμπολλες τοποθεσίες με ονόματα από Καλό Νερό ως Μπέλα Βόδα, δείγμα του πώς αντιμετώπιζαν στο πέρασμα του χρόνου οι ντόπιοι αυτόν τον πλούτο. Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να διαπιστώσεις ότι αυτό που λείπει δεν είναι το νερό κι ότι αυτό που φταίει δεν είναι η φύση. Εξάλλου, ήδη οι πολυεθνικές που εμπορεύονται το νερό έχουν απλώσει τα δίχτυα τους και στη χώρα μας, προσβλέποντας σε μια υπερκερδοφορία από την αξιοποίηση του φυσικού αγαθού που απλόχερα παρέχει η φύση στο ελληνικό τοπίο. Κι όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γίνει και αυτό το φυσικό αγαθό πηγή πλούτου για τα μονοπώλια. Αντίθετα, χρόνια τώρα το ΚΚΕ μιλάει για την ανάγκη μιας πολιτικής που θα αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και με συγκεκριμένες προτάσεις δείχνει τις λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής. Αποδεικνύει ότι με κεντρικό σχεδιασμό από μια εξουσία που θα ασκεί πολιτική για το λαό και όχι για τα μονοπώλια, δηλαδή από μια λαϊκή εξουσία που θα οικοδομεί τη λαϊκή οικονομία, το νερό θα παραμείνει ένας φυσικός πόρος ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Στον αντίποδα αυτής της πρότασης ξανά και ξανά οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τα κόμματα του κεφαλαίου οδηγούν στην καταστροφή που προπαγανδιστικά αποδίδεται στον κακό καιρό, στη «θεομηνία» και πάει λέγοντας.

Οι πρόσφατες καταστροφές στον Εβρο, στην Καστοριά, στη Θεσσαλία, στην Ηλεία έφεραν με δραματικό τρόπο ξανά το θέμα στην επικαιρότητα. Οι αρμόδιοι περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές και κατέληξαν σε απίθανες προτάσεις, όπως αυτή του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, να γίνει τηλεμαραθώνιος για να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Ωσπου να 'ρθει το καλοκαίρι και να αρχίσουν οι λιτανείες για λίγη βροχή. Κι όμως και νερό αρκετό και καλό υπάρχει και λιτανείες δε χρειάζονται και οι καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν. Η συνέντευξη με τον Μπάμπη Ζιώγα (πολιτικό μηχανικό - υγειονολόγο, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ) που φιλοξενεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης» και οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία δίνουν απαντήσεις στο γιατί και πώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ