Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Ξεκίνησε με ... πλεόνασμα

Τα οριστικά στοιχεία για την υλοποίηση του προϋπολογισμού για το μήνα Γενάρη του 2010 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζοντας πλεόνασμα ύψους 575 εκατ. ευρώ. Στο κλείσιμο της χρονιάς και με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, θα καταγραφεί έλλειμμα ύψους 22,5 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες ήδη εμφανίζουν πτώση 6,8%, εξέλιξη που οφείλεται πρώτα και κύρια στις αυξημένες δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη. Τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν αύξηση 6,8%, ενώ να σημειωθεί ότι το Γενάρη δεν είχαν μπει σε εφαρμογή οι τρανταχτές ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

  • Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 5,6 δισ. ευρώ (αύξηση 10,8%). Ωστόσο οι εισπράξεις από ΦΠΑ υποχώρησαν 9% (στα 2 δισ. ευρώ), γεγονός που έχει να κάνει με την πτώση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζονται στα 4,3 δισ. ευρώ (μείωση 6,8%) και τα κονδύλια που πήγαν σε τόκους για την αποπηρωμή του κρατικού χρέους σε 606 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως τόκοι και χρεολύσια εμφανίζονται μειωμένα το Γενάρη για συγκυριακούς λόγους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ