Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«COMMERCIAL VALUE»
«Στον αέρα» οι 450.000 ασφαλισμένοι

Αχόρταγοι οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών, εκμεταλλεύονται τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και εποφθαλμιούν τα σχεδιαζόμενα επαγγελματικά ταμεία

Ανακλήθηκε με απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας «Commercial Value», με αποτέλεσμα να βρεθούν «στον αέρα» 450.000 ασφαλισμένοι.

Η εξέλιξη με τη συγκεκριμένη εταιρεία δείχνει τις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες στην ουσία έχουν αφήσει τους εργαζόμενους - πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών έρμαια στις ορέξεις των διαφόρων επιχειρηματικών σχημάτων, οι εκπρόσωποι των οποίων, όπως είναι φυσικό, για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το δικό τους κέρδος και επικράτηση στην αγορά.

Από τους πελάτες της εταιρείας οι 400.000 έχουν συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου και 50.000 ζωής. Ολοι αυτοί τώρα όχι μόνον μένουν στον αέρα, αλλά ειδικά εκείνοι που έχουν συμβόλαια ζωής μπορεί να χάσουν σημαντικά ποσά που είχαν καταθέσει στα διάφορα προγράμματα. Προγράμματα τα οποία, όπως λένε σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, είναι αναγκαία ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον να έχουν κάποιο συμπλήρωμα στις πετσοκομμένες και πενιχρές συντάξεις που θα δικαιούνται. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται με την ιστορία είτε της ΑΣΠΙΣ, είτε της COMMERCIAL VALUE, οι εργαζόμενοι παραδίνονται σε μια ομηρία, η έκβαση της οποίας δεν προσφέρει καμιά απολύτως σιγουριά και εγγύηση.

Το κλείσιμο της «COMMERCIAL VALUE» αναδεικνύει και ένα ζήτημα που ξεφεύγει από τις προσωπικές επιλογές του καθένα να προσφεύγει σε ασφαλιστικές εταιρείες. Λόγος γίνεται για ομαδικά συμβόλαια, και μάλιστα συμβόλαια που αφορούν την ασφάλιση των εργαζομένων υπό την ανοχή, αν όχι την προτροπή, των διοικήσεων διαφόρων σωματείων και εργατικών οργανώσεων. Διοικήσεις οι οποίες έχουν παραιτηθεί από τα ζητήματα των λαϊκών διεκδικήσεων και της πάλης των εργαζομένων και ασχολούνται με τον τουρισμό, τους συνεταιρισμούς και τις ομαδικές ασφαλίσεις. Από αυτή την άποψη είναι ενδιαφέρον να μάθει κανείς τι ρόλο έπαιξε η διοίκηση των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ, με τι όρους, τι προϋποθέσεις και ποιο πραγματικό κόστος η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε πριν από 13 μήνες την ασφαλιστική κάλυψη των 3.600 μελών της «ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ» και του «ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΗΣΑΠ».

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν συμβόλαια στην «Commercial Value» θα καλύπτονται για ένα μήνα από το επικουρικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών κι από εκεί και πέρα θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους σε άλλη εταιρεία.

Κλιμακώνουν τις αξιώσεις

Τις βλέψεις των ασφαλιστικών εταιρειών να καρπωθούν τα κέρδη που θα τους φέρει η διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων επανέλαβε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) Δ. Παλαιολόγος, μιλώντας στο συνέδριο της Ενωσης. «Οι αλλαγές που θα γίνουν θα ισχύσουν για πάντα και δε θα μπορέσει ποτέ καμία κυβέρνηση να βελτιώσει τις παροχές», είπε απροκάλυπτα, μιλώντας για τις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, για να καταλήξει ότι «το κενό που δημιουργείται κάποιος πρέπει να το καλύψει», μεταξύ άλλων και οι ασφαλιστικές. «Θέλουμε να αναγνωριστεί ρητά η δυνατότητα να διαχειριζόμαστε τα επαγγελματικά ταμεία», δήλωσε την απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Αμεση ήταν η ανταπόκριση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη, ο οποίος για λογαριασμό της κυβέρνησης είπε απερίφραστα ότι «οι προοπτικές είναι θετικές» και ότι είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να παραχωρήσει στις κερδοσκοπικές ορέξεις των ασφαλιστικών εταιρειών τη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ...«εύλογη» την προσδοκία των εταιρειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ