Σάββατο 6 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νομοσχέδιο για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση κατέθεσε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Νομοσχέδιο που αφορά την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου επιλογής των προϊσταμένων στη διοικητική ιεραρχία του Δημοσίου, έφερε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τη Δευτέρα για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την Τρίτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Ετσι από την Τετάρτη το πρωί - που θα είναι νόμος του κράτους - στο όνομα, δήθεν, της αξιοκρατίας λήγει η θητεία δεκάδων χιλιάδων στελεχών του Δημοσίου (πλην των ΟΤΑ), όλων των βαθμίδων, καθώς και η θητεία των υφιστάμενων οργάνων επιλογής προϊσταμένων. Επιπλέον, καταργείται η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στα όργανα επιλογής γενικών διευθυντών και διευθυντών των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, για το μεταβατικό διάστημα πλήρους εφαρμογής του νέου νόμου (που δεν ορίζεται πόσο θα είναι) προβλέπεται μεταβατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων το οποίο είναι απολύτως υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

Τη δημιουργία Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων για την επιλογή των γενικών διευθυντών (ΕΙΣΕΠ) το οποίο θα είναι 5μελές. Τα τέσσερα μέλη του θα προέρχονται από το ΑΣΕΠ και το πέμπτο από το Συνήγορο του Πολίτη. Οι διευθυντές επιλέγονται μόνο από γενικούς διευθυντές. Γι' αυτό συστήνονται τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) τα οποία είναι τριμελή (δύο από την οικία υπηρεσία και 1 μέλος από άλλη υπηρεσία). Τόσο στο ΕΙΣΕΠ όσο και στα ΣΕΠ δεν θα υπάρχει συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων γιατί, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, «είναι τόσο αξιοκρατικό το σύστημα, ώστε να μη χρειάζεται η συμμετοχή τους»... Οι τμηματάρχες επιλέγονται αποκλειστικά από διευθυντές. Τα νέα Υπηρεσιακά Συμβούλια επιλογής τμηματαρχών θα είναι πενταμελή με τρεις διευθυντές και δύο αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων. Η θητεία των προϊστάμενων όλων των βαθμίδων θα είναι πενταετής.

Στις μεταβατικές του διατάξεις το νομοσχέδιο προβλέπει πως μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νόμου (σημειωτέον ότι η χρονική διάρκεια της μεταβατικής κατάστασης δεν ορίζεται) το ΕΙΣΕΠ θα συγκροτηθεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών από συνταξιούχους ανώτατους δικαστικούς. Επίσης τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε κάθε δημόσια Υπηρεσία, Περιφέρεια και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα οριστούν με απόφαση του οικείου υπουργού, περιφερειάρχη ή του ΔΣ του ΝΠΔΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ