Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Ιδεολογο-εμπορευματικό «σήμα» μνημείων!

Ως... «μνημείο» των «αξιών» της «σηματοδοτεί» η ΕΕ και την Ακρόπολη...
Ως... «μνημείο» των «αξιών» της «σηματοδοτεί» η ΕΕ και την Ακρόπολη...
Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αναπαραγωγής του αντιδραστικού ιδεολογήματος της ΕΕ για την «ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα» επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 9/3 ανακοίνωσε τις προθέσεις της να θεσπίσει το «σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς» με στόχο «να δοθεί έμφαση σε χώρους που τιμούν και συμβολίζουν την ολοκλήρωση, τα ιδανικά και την ιστορία της Ευρώπης».

Πρόκειται για σχέδιο που πρωτοεμφανίστηκε το 2006, με τη μορφή διακυβερνητικού προγράμματος 17 κρατών - μελών και την κατάρτιση του καταλόγου της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το σχέδιο είναι μέρος του μηχανισμού ιδεολογικής χειραγώγησης που επιδιώκουν τα μονοπώλια της ΕΕ (ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ) προσπαθώντας να «ομογενοποιήσουν» και πολιτισμικά τις ευρωπαϊκές «αγορές» (βλ. λαούς, κράτη), για να μετατρέψουν τις «αξίες» τους, δηλαδή το κέρδος από την εκμετάλλευση ανθρώπων, ιστορίας και περιβάλλοντος, σε ...«αξίες» των εκμεταλλευομένων. Ουσιαστικά, μέσω του «σήματος», η ΕΕ θα ...«πιστοποιεί» ποια μνημεία θεωρεί ότι «τεκμηριώνουν» την «ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα»!

Αρχικά, το «σήμα» θα λάβουν οι χώροι: Το παλάτι της Κνωσσού, ο οικισμός της Πολιόχνης και ο βυζαντινός χώρος της Μονεμβασιάς. Τα 27 κράτη - μέλη θα ορίζουν μέγιστο αριθμό δύο χώρων ανά έτος για την «απονομή του σήματος». Επιτροπή «ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων» θα «αξιολογεί» τις υποψηφιότητες και θα διαλέγει ετησίως ένα χώρο από κάθε χώρα για απονομή του σήματος.

Το «σήμα» συνοδεύεται και από ...«πλεονεκτήματα», λες και τα μνημεία έχουν ανάγκη «πιστοποίησης» από τα μονοπώλια για να αναδειχθούν! Σε αυτά περιλαμβάνονται: «Οι νέες ευκαιρίες εξοικείωσης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και των δημοκρατικών αξιών, που αποτελούν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ιστορίας και ολοκλήρωσης, η αυξημένη προβολή του ευρωπαϊκού πολιτιστικού τουρισμού, με συνέπεια οικονομικά οφέλη, καθώς και ξεκάθαρες διαδικασίες επιλογής που θα εξασφαλίζουν την ανάδειξη χώρων βάσει της ευρωπαϊκής συμβολικής τους αξίας παρά λόγω της αισθητικής ή αρχιτεκτονικής τους ποιότητας»!

Δηλαδή, εκτός της ιδεολογικής χειραγώγησης, τα μνημεία θα «πιστοποιούνται» και για την κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου, αναδεικνύοντας αυτό το σχέδιο σε βασικό «όπλο» του συστήματος για την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ