Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Φίλιπ Στάιν «Siqueiros - Η ζωή και το έργο του» (μετάφραση Βασιλεία Παπαρήγα. Με αφορμή τα 35 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου Μεξικανού εικαστικού καλλιτέχνη, στρατευμένου με τη Μεξικάνικη Επανάσταση, το κομμουνιστικό κόμμα και την εργατική τάξη του Μεξικού, και εκφραστή τους με τη δημιουργία του, Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος. η «ΣΕ» κυκλοφόρησε το σπουδαίο βιοεργογραφικό έργο του Φ. Στάιν - μέλους του ΚΚ ΗΠΑ, μαθητή και φίλου του Σικέιρος. Το βιβλίο ιστορεί τη ζωή, το έργο, την αγωνιστική δράση του ζωγράφου και παράλληλα τις πολιτικές εξελίξεις του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος του Μεξικού, στη διάρκεια ενός περίπου αιώνα. Η έκδοση - 614 σελίδες - περιλαμβάνει και τέσσερα παραρτήματα. Το πρώτο παράρτημα αφορά στην ιδεολογική διαμάχη του Σικέιρος με το ΚΚ Μεξικού. Το δεύτερο περιλαμβάνει φωτογραφίες και έργα του. Το τρίτο πίνακες και μεγάλες τοιχογραφίες του. Το τέταρτο δίνει τον κατάλογο των τοιχογραφιών του. Τέλος, περιλαμβάνονται σημειώσεις και βιβλιογραφία.

-- Ντούσας Δημήτρης «Μαρξισμός και σύγχρονη μετανάστευση (Η μαρξιστική απάντηση στην πολιτική εισαγωγής εργατών, την ακροδεξιά απειλή και τον πόλεμο)». Ο πάντα ανήσυχος ερευνητής κοινωνικών προβλημάτων Δ. Ντούσας στη μελέτη αυτή παραθέτει ντοκουμέντα για την εξαγωγή ξένων εργατών στη Δύση, κείμενα του Μαρξ και της Α' Διεθνούς για τη μετανάστευση, κριτική προσέγγιση του ρατσισμού - αντιρατσισμού, τους μεγάλους εμπόρους των δήθεν «ανοιχτών συνόρων», τους σημερινούς «φιλομεταναστευτικούς» νόμους του καπιταλισμού, τους σημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης και την επικαιρότητα του συνθήματος «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». (Εκδοση του συγγραφέα).

-- «Μεταίχμιο»: Βασίλης Ι. Τζανακάρης «Στο όνομα της προσφυγιάς (Από τα δακρυσμένα Χριστούγεννα του 1922 στην αβασίλευτη δημοκρατία του 1924)» (ιστορικό χρονικό, συνέχεια του βραβευμένου με το κρατικό βραβείο του 2008, βιβλίου «Δακρυσμένη Μικρασία». Ο Σερραίος ποιητής, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «Γιατί», ιστορεί, παραθέτοντας ντοκουμέντα, το ρόλο των δήθεν «σύμμαχων» Μεγάλων Δυνάμεων, και τις ίντριγκες ξενόδουλων πολιτικών και στρατιωτικών που οδήγησαν στο αιματοκύλισμα και ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού και τα μετά την καταστροφή πολιτικο-οικονομικά παίγνια των αστών πολιτικών αλλά και τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του ελληνικού εργατικού κινήματος). Ετζίντιο Φέστα «Γαλιλαίος (Ο αγώνας για την επιστήμη)» (μετάφραση Παναγιώτης Σκόνδρας. Το βιβλίο συνθέτει το επιστημονικό, φιλοσοφικό και ανθρώπινο «πορτρέτο» του Γαλιλαίου και την τοιχογραφία της κοινωνίας της εποχής του και του σκοταδισμού που οδήγησε στην καταδίκη του από την παπική εξουσία). Μαρί - Ντομινίκ Λελιέβρ «Σαγκάν (Ζωή στο κόκκινο)» (μετάφραση Μαριλένα Καραντζάνη. Βιογραφία της διάσημης με το έργο της Γαλλίδας συγγραφέα, που 18 ετών έγραψε το μπεστ σέλερ «Καλημέρα θλίψη», ενώ ακολούθησαν άλλα πενήντα διάσημα μυθιστορήματα). Μάνθος Σκαργιώτης «Ενα κλειδί, τρεις πόρτες» (μυθιστόρημα). Τζον Γκρίμπιν «Μια βιογραφία του σύμπαντος» (μετάφραση Ανδρέας Μιχαηλίδης. Πρόλογος του καθηγητή Φυσικής και συγγραφέα Γιώργου Γραμματικάκη. Το βιβλίο εκλαϊκευτικά περιγράφει το σύμπαν, τη δημιουργία των πλανητών, της ζωής στη Γη και των σωματιδίων ύλης και τις θεωρίες για το σύμπαν). Κ. Ι. Γουργουλιάνης (επιμέλεια) «Γιατί φοβόμαστε τη γρίπη; (Από την εξάπλωση των λοιμώξεων στην πανδημία της γρίπης. Η ιστορία επαναλαμβάνεται)» (συλλογική μελέτη για την εμφάνιση και αντιμετώπιση των λοιμωδών νόσων στον 20ό αιώνα). Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη «365 ημέρες (μαμά και μπαμπάς)» (ημερολόγιο για παιδιά. Εικογράφηση Ελίζα Βαβούρη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ