Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Διεργασίες και κινεζικές πιέσεις

TEXEΡΑΝΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Ιράν είναι «έτοιμο» για ανταλλαγή του συνόλου του εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 3,5% (περίπου 1.200 κιλά) με 120 κιλά πυρηνικού καυσίμου (εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20%), εφόσον αυτή γίνεται ταυτόχρονα και σε ιρανικό έδαφος. Αυτό δήλωσε, χτες, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της Τεχεράνης, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επαναφέροντας το ζήτημα στο προσκήνιο.

Οι δηλώσεις Σαλεχί θα πρέπει να εκτιμηθούν υπό το πρίσμα των πλέον πρόσφατων κινήσεων της Κίνας. Ο νέος Κινέζος διπλωμάτης στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τόνισε, χτες, ότι το Πεκίνο επιμένει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα που έχει προκύψει, αλλά, για πρώτη φορά, άφησε να εννοηθεί, σαφώς, ότι η κινεζική ηγεσία δε θα ασκήσει βέτο σε μια απόφαση επιβολής κυρώσεων, αν θεωρήσει ότι πραγματικά «έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια».

Ο Χε Γιαφέι, που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συμπλήρωσε ότι το Πεκίνο «πιέζει την Τεχεράνη να συμβιβαστεί και ν' αποδεχτεί τις προτάσεις που γίνονται». Οι δηλώσεις αυτές συνοδεύονται από πληθώρα δημοσιευμάτων στον Τύπο που θέλουν την κινεζική ηγεσία να αναζητά και νέες πηγές προμήθειας ενέργειας, στρεφόμενη, κυρίως, προς τον αραβικό κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είναι ο τρίτος προμηθευτής ενέργειας της Κίνας, μετά την Αγκόλα και τη Σ. Αραβία.

Και μία συμφωνία

Συμφωνία υπέγραψαν, χτες, Πακιστάν και Ιράν, στην Τουρκία, για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα του νότιου Φαρς στις πακιστανικές επαρχίες Μπαλουχιστάν και Σιντχ. Το σχέδιο, που αποτιμάται σε 7,6 δισ. δολάρια, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Οι δύο πλευρές μιλούσαν για «αγωγό ειρήνης». Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές συνομιλίες συμμετείχε και η Ινδία, η οποία, επικαλούμενη τις διπλωματικές τριβές με το Πακιστάν, αποσύρθηκε στη συνέχεια, πιθανότατα υποκύπτοντας στις αμερικανικές πιέσεις και υπογράφοντας συμφωνία για ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ