Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκρηκτική ηρεμία

IΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εκρηκτική ηρεμία επικρατούσε, χτες, στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη μετά από τις σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών. Ο ισραηλινός στρατός ήρε τον αποκλεισμό της πρώτης και χαλάρωσε τα μέτρα ασφαλείας στη δεύτερη, αν και οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα.

Σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν μόνο στη Δ. Οχθη, με τα χειρότερα να καταγράφονται έξω από τη Νάμπλους, στο μεθοριακό πέρασμα της Καλάντια και στο χωριό Μπέιτ Ανούν κοντά στη Χεβρώνα. Νεαροί Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πέτρες κατά Ισραηλινών στρατιωτών που απάντησαν με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες, τραυματίζοντας δύο διαδηλωτές.

Εντονη ισραηλινο-αμερικανική κινητικότητα

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το περιεχόμενο της δεν γνωστοποιήθηκε, όμως, είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν, ως ένα σημείο, να χαμηλώσουν τους τόνους. Στις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κλίντον, η οποία μίλησε για «στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών» συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει ζήτημα κρίσης», απάντησε εκφράζοντας «ικανοποίηση αλλά και συμφωνία» το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Παρόλα αυτά, η Ουάσιγκτον επιμένει ότι περιμένει «απαντήσεις, εξηγήσεις και σαφή δέσμευση» από το Ισραήλ. Οι δηλώσεις αυτές σχολιάζονται εκτενώς στον αραβικό Τύπο, όπου κυριαρχεί η δυσπιστία απέναντι στην αποφασιστικότητα και τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς τόνιζε ότι «οι δηλώσεις είναι σημαντικές, αλλά χρειάζονται πράξεις από το Ισραήλ». Η δήλωση έγινε λίγο μετά την αναχώρηση του Βραζιλιάνου Προέδρου Λούλα για την Ιορδανία, αφού επισκέφτηκε τον τάφο του Αραφάτ.

Νέες τριβές προκαλεί ο Λίμπερμαν

Και ο ΓΓ του ΟΗΕ εξοργίστηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Λίμπερμαν, τον οποίο κατηγόρησε ότι μετέφερε στους δημοσιογράφους συνομιλία τους, χωρίς έγκριση, και απέκρυψε τις απόψεις του ΟΗΕ. Ο Λίμπερμαν είχε δηλώσει ότι ζήτησε από τον Μπαν Γκι μουν ο Οργανισμός να είναι «πιο αντικειμενικός, να αναγνωρίζει τα θετικά βήματα του Ισραήλ» και ότι διαβεβαίωσε πως δεν «υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» ενώ χαρακτήρισε «παράλογο το αίτημα τερματισμού του εποικισμού». Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι οι εποικισμοί «είναι πάντα παράνομοι» και ότι «είναι άμεση η ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπέρασαν τους 38 χιλιάδες οι νεκροί Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό μακελειό στη Γάζα (2024-07-05 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους (2014-10-07 00:00:00.0)
O κ. Λίμπερμαν (2011-01-12 00:00:00.0)
Δυσφορία και επικρίσεις για εποικισμούς - Γάζα (2009-09-10 00:00:00.0)
Με κίνηση εντυπωσιασμού αναχώρησε ο Μίτσελ (2009-01-31 00:00:00.0)
Απόλυτη υποστήριξη Μπους στο Σαρόν (2004-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ