Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Πτώση τζίρου, απολύσεις και ... λουκέτα

Ερευνα του Επιμελητηρίου για την κατάσταση στις βιοτεχνίες

Κατά 1/3 περίπου σε μέσους όρους μειώθηκε ο τζίρος των βιοτεχνικών επιχειρήσεων μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ) το 2009 σε σχέση με το 2008, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Marc», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χτες. Από τα πιο ενδεικτικά συμπεράσματα που μπορεί κανείς να επισημάνει ως ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά είναι:

  • Το 37,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει ζημίες με μεγαλύτερη συχνότητα στις μικρότερες επιχειρήσεις.
  • Περισσότεροι από 8 στους δέκα, ποσοστό 85,4% , δήλωσαν ότι έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την κρίση, με περισσότερο ευάλωτες τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Το 26% των ερωτηθέντων απάντησε πως μείωσε το προσωπικό κατά τουλάχιστον ένα άτομο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατ' αναγωγή στο σύνολο των επιχειρήσεων μελών του ΒΕΑ αυτό δείχνει ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά 25.000 άτομα, αριθμός ο οποίος εάν προστεθεί στα στοιχεία που προέκυψαν από την αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου Ιούλη εκτινάσσει τη μείωση των ατόμων που έμειναν χωρίς δουλειά στη βιοτεχνία στις 50.000 περίπου.
  • Επιπλέον, το 43% όσων απασχολούν προσωπικό και συμμετείχαν στην έρευνα, δηλαδή περισσότεροι από 4 στους 10, δηλώνει «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» ότι θα το μειώσει το επόμενο διάστημα. Αυτό με βάση τις απαντήσεις κατά κλάδο, φαίνεται ότι θα συμβεί περισσότερο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και στους κλάδους τροφίμων - ποτών, οικοδομικών δραστηριοτήτων και μετάλλου. Ας σημειωθεί ότι η τάση αυτής της εκτίμησης παρουσιάζει μια αύξηση κατά 10% στην τωρινή έρευνα, έχοντας σημειώσει μια πτώση μεταξύ Νοέμβρη 2008 και Ιούλη 2009.
  • Τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 40%) δηλώνουν ότι με τις παρούσες συνθήκες θεωρεί «πολύ και αρκετά πιθανό» το ενδεχόμενο να έχει το επόμενο διάστημα τόσο σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας ώστε να οδηγηθεί ακόμα και σε κλείσιμο της επιχείρησης.
  • Επτά στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές από πελάτες τους. Πάνω από το 50% εισπράττει οφειλές σε διάστημα τουλάχιστον 3-4 μηνών. Ο χρόνος είσπραξης των οφειλών αυξήθηκε το 2009 από έναν έως και πάνω από τέσσερις μήνες σε σχέση με το χρόνο καθυστέρησης του 2008 για το 52,5% των ερωτηθέντων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ