Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Απέλαση Ισραηλινού διπλωμάτη από το Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στην απέλαση ενός Ισραηλινού διπλωμάτη, του οποίου τα στοιχεία δεν γνωστοποιήθηκαν, προχώρησε, χθες, η βρετανική κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, από την έρευνα που διεξήγαγαν οι βρετανικές υπηρεσίες, προέκυψε ότι «η πλαστογράφηση 12 βρετανικών διαβατηρίων (που χρησιμοποιήθηκαν από υπόπτους για τη δολοφονία του υψηλόβαθμου στελέχους της «Χαμάς» Μαχμούντ αλ Μπάμπχουχ στο Ντουμπάι το Γενάρη) ήταν τόσο υψηλής ποιότητας, που είναι αδύνατο να μην υπάρχει εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών κάποιας συγκεκριμένης χώρας».

Ο Μίλιμπαντ ζήτησε από την ισραηλινή ηγεσία «δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί κάτι τέτοιο», μίλησε για «βαθύ τραύμα στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραήλ - Βρετανίας» και, σε μιαν ασυνήθιστη κίνηση, κάλεσε τους Βρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που απελαύνεται Ισραηλινός διπλωμάτης από το Λονδίνο, την τελευταία 20ετία.

Παρ' όλα αυτά, ο Μίλιμπαντ απέφυγε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στο ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία Μπάμπχουχ. Ο Ισραηλινός πρέσβης Ρον Πρόσορ έσπευσε να εκφράσει «την απογοήτευσή του για τη βρετανική απόφαση», αλλά δεν ανέβασε τόνους. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, σε αντίθεση με τη συνήθη ετοιμότητά του, δεν προχώρησε άμεσα σε σχολιασμό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «το Λονδίνο δεν απέδειξε κάποια εμπλοκή του Ισραήλ στη δολοφονία στο Ντουμπάι». Ανάλογες έρευνες διεξάγονται και σε Γαλλία - Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ