Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στο δρόμο 900 εργαζόμενοι στην «Οπελ»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σε ένα ακόμη ρεσιτάλ συμβιβασμού και ενδοτικότητας στο «όνομα της κρίσης», τα συνδικάτα των εργαζομένων στην Ισπανία και η διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Opel», θυγατρική της «General Motors», υπέγραψαν συμφωνία αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, που θα προκαλέσει απώλεια 900 θέσεων εργασίας σε σύνολο επτά χιλιάδων εργαζομένων στο εργοστάσιο της Φιγκουερουέλας στη βόρεια Ισπανία, από τώρα έως το 2013, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE.

Το σχέδιο εγκρίθηκε κατ' αρχήν από τη θυγατρική της «General Motors» και τα συνδικάτα. Πήρε μάλιστα 65% των θετικών ψήφων στη διάρκεια εσωτερικού δημοψηφίσματος στο ισπανικό εργοστάσιο της «Opel» που έγινε στις 12 Μάρτη. Με βάση τη συμφωνία, η πλειοψηφία των υπαλλήλων που πρόκειται να αποχωρήσουν θα το κάνουν οικειοθελώς, ενώ δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί ότι θα αποχωρήσουν οικειοθελώς από την πρώτη Απρίλη 272 υπάλληλοι, ενώ από τις 3 Απρίλη άλλοι 353 θα απολυθούν με την υπόσχεση ότι θα επαναπροσληφθούν σε χρονική διάρκεια 7 έως 22 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το «μπρα ντε φερ» της «General Motors» με την Γερμανία όσον αφορά την τύχη της «Opel» είχε φέρει πολλάκις στα πρόθυρα της κρίσης τους εργαζόμενους. Το αρχικό σχέδιο πώλησης ναυάγησε και τελικά η GM ανακοίνωσε προσφάτως ότι θα τριπλασιάσει τις προσπάθειες χρηματοδότησης, ώστε να αναδιοργανωθεί η «Opel», με την ελπίδα μάλιστα ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα απελευθερώσουν την οικονομική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ