Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΗΠΑ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνέδριο ζύμωσης νέας αποσταθεροποίησης

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Πενθήμερο συνέδριο για την τρομοκρατία, αλλά και τους «κινδύνους αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια» ξεκίνησε χτες με συνδιοργανωτές τις ΗΠΑ, το στρατό της Σλοβενίας και το Αμερικανικό Κέντρο για τις Πολιτικές - Στρατιωτικές Σχέσεις του Μοντερέι. Και μόνο το γεγονός ότι διοργανώνεται από αυτούς που αποσταθεροποίησαν τα Βαλκάνια δείχνει ότι προετοιμάζονται νέες ανακατατάξεις στην περιοχή, με νέες αρνητικές συνέπειες για τους λαούς...

Η Σλοβένα υπουργός Αμυνας Λιούμπιτσα Γέλουσιτς σημείωσε πως η κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη θα πρέπει «να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, καθώς ήταν συχνά το πεδίο διαφορετικών συγκρούσεων, που μπορούν να επιφέρουν αποσταθεροποίηση και πιθανές τρομοκρατικές απειλές».

Ο επικεφαλής της σλοβενικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας, SOVA, τόνισε ότι η Σλοβενία δεν είναι σε κίνδυνο, αλλά πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, επειδή η κατάσταση «μπορεί να αλλάξει δραματικά στη στιγμή».

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στη Σλοβενία, Μπράντλεϊ Φρέντεν, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η διεπιστημονική και διεθνής συνεργασία είναι το «κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Χρειάζονται «πολλά περισσότερα και όχι μόνον αστυνομική και στρατιωτική συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης, συμπληρώνοντας απ' την άλλη ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που προκαλούν βίαιο εξτρεμισμό...

Ο Θωμάς Μοκαΐτης από το Κέντρο Πολιτικών - Στρατιωτικών Σχέσεων τόνισε ότι «καμία χώρα δεν είναι αρκετά μεγάλη για να αντιμετωπίσει μόνη της την τρομοκρατία και καμία χώρα δεν είναι τόσο μικρή όσον αφορά τη συμβολή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος 150 εμπειρογνώμονες από 22 χώρες, εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου και Επαλήθευσης Εξοπλισμών (RACVIAC).

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, οι Σλοβένοι αξιωματούχοι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την αποτυχία της διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο, την απέδιδαν στην απουσία υψηλόβαθμων Σέρβων και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων. Υποστήριξαν έτσι πως ό,τι έγινε συνέβη γιατί το Βελιγράδι αναμένει την κρίσιμη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Τέλος, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες ότι και αυτοί αναμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, σημειώνοντας ότι θα την συνυπολογίσουν προτού αποφασίσουν εάν θα αναγνωρίσουν ή όχι το Κοσσυφοπέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2019-08-29 00:00:00.0)
Μπαράζ συναντήσεων και διεργασιών (2018-09-12 00:00:00.0)
Πιέσεις για «διάλογο» με φόντο εκδηλώσεις αλβανικού εθνικισμού (2012-11-28 00:00:00.0)
Στη γραμμή ΗΠΑ - Γερμανίας η απόφαση της Χάγης (2010-07-24 00:00:00.0)
Σφίγγει ο κλοιός και οι εκβιασμοί (2006-07-01 00:00:00.0)
Παρέδωσαν τον Μιλόσεβιτς! (2001-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ