Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αποπροσανατολισμού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε, στην Τουρκία η συζήτηση για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με το επιχείρημα της προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα τεθούν προς έγκριση σε δημοψήφισμα. Στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθενται τόσο η αντιπολίτευση όσο και η δικαστική εξουσία προκαλώντας νέο γύρο συγκρούσεων των αστικών δυνάμεων της Τουρκίας, που χωρίζονται για να αποπροσανατολίζουν το λαό σε «κοσμικούς» και «ισλαμιστές».

Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η κατάργηση του άρθρου 15, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη δίκη των πραξικοπηματιών, αλλάζει η δομή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), που πλέον θα έχει 21 μόνιμα μέλη και 10 αναπληρωματικά, ενώ δυσκολεύεται η απαγόρευση της λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, διαφοροποιείται η δομή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του οποίου τα 16 από τα 19 μέλη θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα τρία από τη Βουλή, με 12ετή θητεία και χωρίς δυνατότητα επανεκλογής.

Η αντιπολίτευση και η δικαστική εξουσία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την ΕΕ και τις μεταρρυθμίσεις που ζητά για να εξαλείψει την πιθανότητα απαγόρευσης του ΑΚΡ.

Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές που προωθούνται δε στοχεύουν στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, ούτε αναμένεται να βελτιώσουν την κατάσταση του λαού, αλλά στη διασφάλιση των συμφερόντων της αστικής τάξης, η οποία δεν αλλάζει είτε εκπροσωπείται από «κεμαλικούς» είτε από «ισλαμιστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ