Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοταχώς σε διαλύσεις αρχαιοτήτων...

Οταν υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, στο συνέδριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, έπλεκε το εγκώμιο στα «μεγάλα έργα», επειδή ανάγκασαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία «να ανταποκριθεί σε χρονικές προδιαγραφές πολύ αυστηρές και να πραγματοποιήσει έρευνες, τις οποίες αλλιώς δε θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ούτε τεχνικά ούτε επιστημονικά», πολλοί αρχαιολόγοι ανατρίχιασαν...

Γιατί αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι αρχαιότητες από τις κατασκευάστριες εταιρίες δεν είναι παρά επίφαση ενδιαφέροντος για τις αρχαιότητες και των εταιριών, αλλά και της κυβέρνησης.

Πλήθος γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπέρ της διάλυσης αρχαιοτήτων... βρέθηκαν στο δρόμο των «μεγάλων έργων». Τόσες, που στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ που ξανασυζητήθηκε η διάλυση αρχαιοτήτων στην περιοχή Σταυρού για τις ανάγκες διάνοιξης της λεωφόρου Υμηττού, μέλος του ΚΑΣ πρότεινε να απαλειφθεί ο όρος «διάλυση» από τις γνωμοδοτήσεις και να χρησιμοποιηθεί μια λέξη... κομψότερη. Η απάντηση ότι στον όρο «διάλυση» εμπεριέχεται η επιστημονική μελέτη πριν την καταστροφή, ίσως να είναι ένα ακόμη «άλλοθι» των τετελεσμένων, για τα οποία καλείται, εκ των υστέρων, να γνωμοδοτεί το ΚΑΣ.

Στην περιοχή Σταυρού, η σωστική ανασκαφή της Β` ΕΠΚΑ σε τρία οικόπεδα έφερε στην επιφάνεια τμήμα τείχους, τμήμα δρόμου μήκους 30 μ., λείψανα κτιρίων, χάλκινο βραχιόλι και δαχτυλίδι. Τα ευρήματα ανάγονται στην κλασική εποχή. Η έλλειψη ακριβούς χρονολόγησης οφείλεται στην τρομερή πίεση που ασκούν οι κατασκευαστές στους αρχαιολόγους για συνέχιση των έργων. Πίεση που, όπως υπογραμμίστηκε, είναι πολλαπλάσια στις κατασκευές δρόμων απ' ό,τι ακόμη και στο έργο του Μετρό! Το αποτέλεσμα είναι να μην προλαβαίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία να κάνει ούτε τα στοιχειώδη! Η φράση «πολλά έχουν περάσει κάτω από τη μύτη μας και δεν καταλάβαμε τίποτα», είναι χαρακτηριστική. Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη έκθεση της Εφορείας, που εισηγείται τη διάλυση «λόγω της αποσπασματικότητας και της μη καλής κατάστασης των ευρημάτων», ήταν ανυπόγραφη.

Το ΚΑΣ τελικά γνωμοδότησε υπέρ της διάλυσης των αρχαιοτήτων, υιοθετώντας την αιτιολογία της Εφορείας, με την προσθήκη: η διάλυση πρέπει να γίνει με τα χέρια για να περισυλλεγούν όσα στοιχεία είναι δυνατόν. Επίσης, η Εφορεία πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια Διεύθυνση πλήρη στοιχεία για την τεκμηρίωση και ερμηνεία των ευρημάτων, ενώ το ΚΑΣ σημείωσε ότι οι ανασκαφικές εκθέσεις πρέπει να είναι υπογεγραμμένες από τους υπεύθυνους ανασκαφείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ