Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΟΥΕΣ ΑΝΤΕΡΣΟΝ
Ο απίθανος κ. Φοξ

Το χαρακτηριστικό της πρώτης animation με μαριονέτες ταινίας του σκηνοθέτη Γουές Αντερσον είναι η τεχνική της stop motion animation, κατά την οποία ένα αντικείμενο φαίνεται ότι κινείται από μόνο του - ενώ στην πραγματικότητα κινείται διά κάποιου φυσικού τρόπου.

Το εν λόγω αντικείμενο «κινείται» διά της ελαφρώς αυξανόμενης επιτάχυνσης μεταξύ φωτογραφημένων πλάνων, δημιουργώντας έτσι ψευδαίσθηση κίνησης - υπό την προϋπόθεση ότι η σειρά των πλάνων συνιστά συνεχόμενη σεκάνς. Η stop motion animation έχει μακρά ιστορία στον κινηματογράφο και συνιστά εν ολίγοις εφέ ψευδαίσθησης, όπου ένα αντικείμενο, πραγματικό ή φανταστικό, μοιάζει να κινείται ως διά μαγείας. Τον παραπάνω τρόπο επέλεξε ο Αντερσον για να αφηγηθεί την κλασική ιστορία του «Απίθανου κου Φοξ», που βασίζεται στο παιδικό, μπεστ- σέλερ, βιβλίο του Roald Dahl, δημιουργού των «Charlie and the chocolate factory» και «Giant Peach», χρησιμοποιώντας μάλιστα την φωνή και ερμηνεία χαρισματικών ηθοποιών όπως του Τζορτζ Κλούνι και της Μέριλ Στριπ στο ρόλο του κυρίου και της κυρίας Φοξ.

Ο κλεφτοκοτάς κος Φοξ, σε μια δύσκολη στιγμή υπόσχεται στη γυναίκα του να μην ξανακλέψει. Μολονότι πετυχημένος επαγγελματίας, με ωραίο σπίτι και καλοβαλμένη οικογένεια, αδυνατεί τελικά να αποστασιοποιηθεί από τα ένστικτά του. Ξαναπιάνει λοιπόν την παλιά του τέχνη, αλλά οι τρεις μεγαλοπαραγωγοί, τα θύματα της κλοπής του, ενώνονται για να τον αφανίσουν από το πρόσωπο της Γης. Η ταινία απευθύνεται στους μικρούς με το παιδαριωδώς αβαθές και απλοϊκό της περιεχόμενο και στους μεγάλους με την εξεζητημένα επιτηδευμένη της μορφή.


Παίζουν (Οι φωνές των σταρ): Τζορτζ Κλούνι, Μέριλ Στριπ, Γουίλιαμ Νταφόε, Αντζέλικα Χιούστον κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ