Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην ανεργία

Η ανάγκη οργάνωσης της πάλης των ανέργων και των εργαζομένων, που δέχονται άγρια επίθεση, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη για τους ανέργους που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), μετά την οποία έγινε πορεία στη Νομαρχία.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ επισημαίνει: Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο άγρια επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, αλλά και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Κυβέρνηση - πλουτοκρατία - ΕΕ και οι συνοδοιπόροι τους εκμεταλλεύονται στο έπακρο την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον κάνουν να αποδεχθεί να πληρώσει ο ίδιος την κρίση τους, ν' αποδεχτεί νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως ομαδικές απολύσεις, περικοπές μισθών και ημερομισθίων, μείωση ωραρίων, άδειες άνευ αποδοχών και στο δημόσιο, πετσόκομμα των δώρων και επιδομάτων, κ.ά.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ βάζουν πλάτη με τη στάση τους περί «διαβουλεύσεων» για να περάσει στα μαλακά η κρίση.

Τους απαντάμε:

-- Δεν κλείσαμε εμείς τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος, πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

-- Δεν ξεκληρίσαμε εμείς τους αγρότες, κλείνοντας τα εργοστάσια ζάχαρης, τυποποίησης αγροτικών προϊόντων και τις εκατοντάδες μικροεπιχειρήσεις που δούλευαν γύρω από την αγροτική παραγωγή, πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους και μικρομεσαίους αγρότες έξω από την παραγωγή.

-- Δε σταματήσαμε εμείς την οικοδομική δραστηριότητα, πετώντας χιλιάδες οικοδόμους και δεκάδες επαγγέλματα που δουλεύουν γύρω από την οικοδομή στο δρόμο.

Ολα αυτά τα έκαναν αυτοί που κυβερνούσαν όλα τα χρόνια και συναποφάσιζαν και συνυπέγραφαν στην ΕΕ, στον ΠΟΕ. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα: Αμύθητα πλούτη στην πλουτοκρατία και φτώχεια και ανεργία στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Λύση υπάρχει και είναι στα χέρια μας. Είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού μαζικού κινήματος, απαλλαγμένου από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, την επήρεια των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ρεφορμισμού, που θα παλεύει, θα κατακτά, θα λύνει προβλήματα, θα συγκρούεται, θα χτίζει το μέτωπο της αντίστασης, της ανατροπής, θα ανοίγει δρόμους για βαθιές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας μαζί με τους συμμάχους του.

Διεκδικούμε: Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. Οχι στις απολύσεις. Αμεσες, μαζικές προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Ανάπτυξη κοινωνικών, πολιτιστικών υπηρεσιών και υποδομών (αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, προστασία του περιβάλλοντος, κ.ά.) για τις λαϊκές ανάγκες, με κρατικές επενδύσεις. Θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας χωρίς προϋποθέσεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Εκτακτο επίδομα στους ανέργους. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Συνταξιοδότηση στο 50ό έτος της ηλικίας γι' αυτούς που συμπληρώνουν δύο χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 μέρες ασφάλισης. Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση. Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) για όλους. «Πάγωμα» αποπληρωμής των δανείων. Επιχορήγηση ενοικίου. Κρατικούς - δωρεάν βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς, δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών και νηπίων, παιδικές κατασκηνώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ