Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Να καταργηθεί η «Κοινή Θέση» της ΕΕ ενάντια στην Κούβα

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, για το τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταργηθεί η «Κοινή Θέση» της ΕΕ για την Κούβα, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος, Θανάσης Παφίλης και Γιάννης Γκιόκας.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Είναι γεγονός ότι η επιθετικότητα των ΗΠΑ κατά της Δημοκρατίας της Κούβας είναι πολύχρονη έχει προκαλέσει μαζικές λαϊκές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης γεγονός ότι στις μέρες μας κλιμακώνεται η αντικουβανική εκστρατεία και επιχειρείται απαράδεκτη επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας με σκοπό τη δημιουργία προβλημάτων στη σοσιαλιστική της πορεία.

Οι επιθέσεις αυτές καταδικάζονται όχι μόνο από τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες αλλά και από πλατιές λαϊκές δυνάμεις που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία της κουβανικής επανάστασης, τα επιτεύγματά της προς όφελος του λαού.

Στην επιθετικότητα και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ έχει προστεθεί και η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει υιοθετήσει στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την Κοινή Θέση για την Κούβα μέσω του Συμβουλίου από το 1996. Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο για την οποία η ΕΕ έχει διατυπώσει Κοινή Θέση.

Η "Κοινή Θέση" της ΕΕ:

-- Ομολογεί ανοιχτά ότι στόχος της ΕΕ στις σχέσεις της με την Κούβα είναι η ανατροπή του σοσιαλιστικού, κοινωνικού και πολιτικού συστήματος.

-- Διατυπώνει απειλές για την περίπτωση που η Κούβα δεν ακολουθήσει από μόνη της την πορεία που της υπαγορεύει.

-- Αναγορεύει την ΕΕ σε κριτή της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Κούβας και σε επίδοξο ρυθμιστή της εσωτερικής νομοθεσίας.

-- Θέτει στην υπηρεσία των παραπάνω όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ, μεταξύ των οποίων - αλλά όχι αποκλειστικά τα οικονομικά και πολιτικά μέσα.

Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι η υιοθέτηση της "Κοινής Θέσης" ακολούθησε, λίγους μήνες μετά η ψήφιση στις ΗΠΑ με τα ίδια προσχήματα και τις ίδιες διατυπωμένες επιδιώξεις του απαράδεκτου νόμου Χελμς - Μπάρτον».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

-- Τι μέτρα θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής το Μάη του 2010, ώστε να αποδοκιμαστεί η «Κοινή Θέση» που συνιστά επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας και παραβιάζει το δικαίωμα του λαού της που έχει επιλέξει το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τον υπερασπίζεται από το 1959, απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις.

-- Τι συγκεκριμένα βήματα θα αναλάβει στο επίπεδο της ΕΕ και σε διμερές επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να καταργηθεί η «Κοινή Θέση» της ΕΕ για την Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ