Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
Αντιλαϊκός οδοστρωτήρας ο «Καλλικράτης»

Αρχισε χτες η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί μια ριζική αντιδραστική μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας. Η μείωση των αυτοδιοικητικών μονάδων, η μεταφορά αρμοδιοτήτων και ο τεμαχισμός τους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε σημαντικές και ευαίσθητες κοινωνικά υπηρεσίες, όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, δημιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις και ευνοϊκότερες συνθήκες για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενδεικτικό του κοινωνικοταξικού χαρακτήρα της μεταρρύθμισης είναι ότι με την έναρξή της σκορπίζει την ανεργία και την αβεβαιότητα σε χιλιάδες εργαζόμενους, αφού η κατάργηση χιλιάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και δημοτικών επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων οργανισμών των ΟΤΑ θα στείλει στην ανεργία τουλάχιστον 35.000 συμβασιούχους, ενώ επισφαλής είναι η θέση εργασίας και γι' αυτούς που εργάζονται σήμερα με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αλλά και για τους μόνιμους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τον «Καλλικράτη» - και το νέο χωροταξικό χάρτη των ΟΤΑ - από τους 1.034 δήμους και κοινότητες που υπάρχουν σήμερα θα δημιουργηθούν μέσα από συνενώσεις 333 - ή εναλλακτικά 343 - νέοι δήμοι. Οι νομαρχίες καταργούνται και συγχωνεύονται σε 13 περιφέρειες, που θα αποτελέσουν το νέο Β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι 13 αυτές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις διοικητικά ταυτίζονται με τα όρια των σημερινών 13 κρατικών περιφερειών. Επίσης, οι σημερινές κρατικές περιφέρειες μειώνονται σε 7 και στο εξής θα αποκαλούνται Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Τέλος, τα πάνω από 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της σημερινής Αυτοδιοίκησης θα μειωθούν σε λιγότερα από 2.000.

Το σύστημα που εισάγεται για τη χρηματοδότηση των νέων ΟΤΑ εξαρτάται από την απόδοση του φορολογικού συστήματος. Οι ΟΤΑ Α' Βαθμού (δήμοι) θα χρηματοδοτούνται από το 20% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ και από το 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Οι ΟΤΑ Β' Βαθμού (περιφέρειες) θα χρηματοδοτούνται από το 2,4% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και το 4% του ΦΠΑ. Συνολικό ύψος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων δεν έχει καθοριστεί, που σημαίνει ότι αυτό θα κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο καλά αποδίδει κάθε χρονιά ο φοροεισπρακτικός κρατικός μηχανισμός. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος θα καλύπτει τα ελλείμματα των ΟΤΑ, όταν η φορολογία δεν αποδίδει.

Τέλος, αναφέρουμε ότι με το νομοσχέδιο, δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές θα έχουν όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ από το 2014 και μετά οι εν λόγω εκλογές θα γίνονται κάθε 5 χρόνια και θα ταυτίζονται χρονικά με τις ευρωεκλογές. Ο «Καλλικράτης», είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, «είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και ένα από τα θεμέλια της νέας αξιοπιστίας που οικοδομεί καθημερινά η κυβέρνηση».

Η ΝΔ

Στον τρόπο αποτελεσματικής εφαρμογής της «μεταρρύθμισης» εξαντλείται η άσφαιρη κριτική της ΝΔ στο «σχέδιο Καλλικράτης», στηρίζοντας βέβαια πλήρως τη βασική κατεύθυνση και στρατηγική του.

«Το σχέδιο "Καλλικράτης", και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, παραμένει γενικόλογο και διακηρυκτικό, με τόσα κενά και ελλείψεις, ώστε να διερωτάται κανείς αν συνιστά, τελικά, σχέδιο νόμου», είναι η αγωνία που διακατέχει τη Ρηγίλλης, όπως την εξέφρασε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών Χρ. Ζώης.

Ο ΣΥΝ

Κριτική ασκεί ο ΣΥΝ στην κυβέρνηση - από τη σκοπιά της αστικής διαχείρισης - επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η συγκεκριμένη "μεταρρύθμιση" δεν οδηγεί στην αναγκαία αποκέντρωση ουσιαστικών κρατικών αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση» και επειδή «δεν ισχυροποιεί την Αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η Αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της».

Ακόμα, ο ΣΥΝ αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση «ανοίγει το δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων», τη στιγμή που οι δυνάμεις του στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ), αλλά και όπου ασκούσαν διοίκηση μόνοι τους ή με το ΠΑΣΟΚ, συναποφάσισαν και υλοποίησαν ρυθμίσεις που προέβλεπαν την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στους δήμους. Το σκληρό χτύπημα, δηλαδή, των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΚΕΔΕ και το... Παρατηρητήριο (2013-07-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-09-08 00:00:00.0)
Αποφάσισαν τη συγκρότηση κλαδικού συνδικάτου (2010-07-13 00:00:00.0)
Μηχανισμός υλοποίησης αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων (2010-05-02 00:00:00.0)
Τίποτα θετικό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα (2010-04-18 00:00:00.0)
Καταδίκη του «Καλλικράτη» (2010-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ