Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Για την «εξάντληση αυστηρότητας»

Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο διαβάσαμε στα χτεσινά ΝΕΑ στη σελ. 6 και στη στήλη "Προβολείς", της Σίλας Αλεξίου, με τίτλο «Εξάντληση αυστηρότητας», που αναφέρεται στη βαριά καταδίκη ενός ιδιόρρυθμου ανθρώπου, του Ρέλου, μετά από απαίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, για όσα αυτός είπε στη διάρκεια της δίκης Γιαννόπουλου - Κατριβάνου. Το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο για την επικαιρότητα και την ευστοχία των γραφομένων:

«Ηταν μια εμπειρία θλιβερή. Παρέπεμπε σε άλλες εποχές, σε άλλα καθεστώτα. Στη θέση του μηνυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης. Στο εδώλιο ένας πολίτης, που ψάχνει να βρει το δίκιο του. Τελευταία έχει επιλέξει την οδό της διαμαρτυρίας -με αβγά ή με λόγια- κατά εκπροσώπων της πολιτείας, σε χώρους όπου δε θα περάσει απαρατήρητος. Στην Εδρα τέσσερις υφιστάμενοι -θα μπορούσαμε να πούμε- του υπουργού. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα απουσιάζει! Αλλωστε ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει;

Ο κατηγορούμενος έχει εκστομίσει μια βαριά κουβέντα. Θέλει να την τεκμηριώσει. Με μάρτυρες. Δεν του το επιτρέπουν. Θέλει να απολογηθεί, να αναφερθεί με κάθε λεπτομέρεια στους λόγους που τον ώθησαν εκεί. Δεν τον αφήνουν. Βιάζονται. Δεν είναι η ώρα να ακουστούν χειρότερα. Ποιος ξέρει; Δείχνει γραφικός, αλλά μπορεί να λέει και αλήθειες. Ισως τα κυκλώματα παιδεραστίας που καταγγέλλει να είναι υπαρκτά και να τυγχάνουν, πράγματι, κάποιας προστασίας. Από οποιονδήποτε. Δεν έχει σημασία.

"Βάλτε την ποινή να τελειώνουμε", λέει στους δικαστές, παραιτούμενος από την προσπάθεια να τους πείσει να τον ακούσουν. Και τότε προσφέρει στον υπουργό τη μεγάλη ευκαιρία. Να φανεί μεγαλόψυχος. Τον παρακαλεί να αποσύρει τη μήνυση. Ολα τα βλέμματα στρέφονται στον κ. Γιαννόπουλο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ελπίζει. Ο μηνυτής ακλόνητος. Σα να μην άκουσε...

Η ευκαιρία που άλλοι συνάδελφοί του "εκμεταλλεύτηκαν", κερδίζοντας ό,τι πιο πολύτιμο για έναν πολιτικό -την εκτίμηση της κοινής γνώμης- φεύγει μέσα από τα χέρια του. Η απόφαση εκδίδεται στα γρήγορα. Επί της Εδρας. "Στη φυλακή"! Για να συνετιστεί ο κατηγορούμενος, τονίζουν. Για να ικανοποιηθεί ο υπουργός μας, υπονοούν.

Στην αίθουσα επικρατεί σιγή. Η αγανάκτηση εκδηλώνεται έξω, στο διάδρομο. Ο κατηγορούμενος τιμωρήθηκε. Κέρδισε όμως τη συμπάθεια όλων. Επειδή ακριβώς την έχασε ο μηνυτής. Η χαριστική βολή μάλλον τραυμάτισε τον ίδιο. Φαίνεται πως οι δικαστές έκαναν... σωστά το καθήκον τους. Εστω κι αν θυσίασαν για λίγο την αυτοεκτίμησή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ